• Stefan Johansson lagar gärna mat av viltkött och råvaror som finns nära. Skogen och trädgårdslandet är utmärkta skafferier. Foto: Lena Dahlberg
  • Kronhjortskött får sällskap av smaksättare som rökt rådjur, enbär och lingon.
  • Karljohan, trattkantareller, gula kantareller och svart trumpetsvamp är Stefan Johanssons favoriter.

"Gillar att laga av det som finns nära"

När Stefan Johansson inte lagar mat till hungriga Vimmerbybor renoverar han hus i Totebo och jagar, helst med hund. I höst ska Dina, en basset fauve de bretagne, göra sin första riktiga jaktsäsong. - Jag gillar att laga mat hemma också, och att odla. Det vore roligt att försöka knyta ihop det lite mer framöver.

Kronhjort är en favorit när det gäller att laga till viltkött.

– Köttet har mycket smak och finare struktur än älg. Det är väldigt gott att göra gryta på till exempel.

Stefan Johansson driver Björkbackens restaurang sedan tre år tillbaka. Han har jobbat med mat i hela sitt liv.

– När jag skulle välja till gymnasiet var det ingen tvekan. Jag sökte till restauranglinjen i Vimmerby. Som enda val.

Efter gymnasiet blev det fortsatt utbildning till kock på Anders Ljungstedts skola i Linköping. Sedan dess har han jobbat över stora delar av Sverige och även drivit egen restaurang i Sunne. Sedan november 2011 är det alltså Björkbacken som står i fokus.

– Jag serverar buffé som lunchalternativ, det är populärt när gästerna får prova lite av varje. Under säsong har vi kvällsöppet, vi har alltid julbord och arrangerar även större middagar.