• Samling runt grillen. Jonatan Samuelsson står för käket, gäster är Kimmen Svensson, Oscar Anemyr, Jesper Lätt (skymd) och Therese Mörnwall. Foto: Lena Dahlberg
  • Kimmen Svensson, Oscar Anemyr och Jesper Lätt är inte sena med att tacka ja till Jontes grill.
  • Sötpotatis och revben. När potatisen är nästan klar skårar Jonatan den och strör på bacon och ost.
  • Sötpotatis, baconlindade och ostfyllda jalapenos, majs och revben. 
  • Inspiration för den grilltokige.
  • En egen chiliodling är bra att ha.
  • Två grillar är det minsta antalet man bör ha, enligt Jonatan Samuelsson.

"Grillning är en året-runt-sport"

Jonte är en hejare på grillat

Grilldoften sprider sig i kvarteret och det vattnas i munnen på de inbjudna gästerna. När Jonatan Samuelsson bjuder på mat är det med 100 procents säkerhet grillat på menyn.

Glöm små vingliga klotgrillar, grillkol från matbutiken och färdigmarinerat kött. När Jonatan Samuelsson grillar är det på kolgrillens Rolls Royce, en 115 kilo tung keramisk grill köpt i USA. Strax intill står en nästan lika bastant gasolgrill.

– Det är alltid bra med två ytor, och jag använder dem till lite olika saker. Gasolen är snabb, det är smidigt en vardag. Den keramiska använder jag mer till "low and slow"-grillning, eller till riktigt höga temperaturer.

Specialkol

Jonatan har alltid haft ett intresse för matlagning, men de senaste åren har det spårat ur totalt, medger Jonatan.

– När jag grillar med pannlampa på vinter, då kan jag känna att det gått för långt. Men grillning är ju en året-runt-sport.

Jojo, Vimmerby Shopping kan inte annat än hålla med. Vad som helst duger inte åt denna grillnörd. Kolbitarna ska vara som halva vedträn, blandade med olika träslag för röksmakens skull, till exempel äpple, hickory eller ek. Tändvätska är inte välkommet och köttet är alltid rubbat med egen kryddblandning.

Eget bacon

Allt är ju relativt, det finns säkert många självutnämnda grillkungar i Vimmerby, men det är nog få som kallröker sitt eget bacon. Färskt sidfläsk som legat i saltlag en vecka, för att sedan kallrökas med bok eller äpple. Eller den amerikanska klassikern brisket, hel oxbringa, som fått 20 timmar på sig i grillen.

– Det jag behöver utforska mer framöver är att grilla mer grönt.

Nu har han köpt hus. Två punkter fanns på kravlistan. Gräsmatta till hammocken och chilin – och en altan såklart. Till grillarna. Om han kommer köpa fler grillar? Antagligen. "Grillar kan man aldrig få för många av", säger Jonatan Samuelsson.

 

Jontes grilltips

- skippa tändvätska, använd skorstenständare

- smaksätt med rök

- en bra grilltång gör allt lättare

 

Jontes BBQ-sås

3 tsk olja

1 finhackad lök

4 hackade vitlöksklyftor

2 msk chilipulver

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt

5 dl ketchup

8 msk amerikansk senap

8 msk cidervinäger

5 msk Worcestershiresås

4 msk citronsaft

4 msk steaksauce

4 msk melass

4 msk honung

1 tsk tabasco

2,5 dl muscovadosocker

Svetta löken i oljan, tillsätt vitlök och kryddorna i en minut eller så. Blanda i resten och låt puttra på medelvärme i cirka 15 minuter.

 

Jontes rub

6 msk mörkbrunt muscovadosocker

6 msk vitt socker

8 msk paprikapulver

4 msk vitlökspulver

2 msk svartpeppar

2 msk ingefärapulver

2 msk lökpulver

2 msk rosmarinpulver

1 msk chilipulver

Tips: Glöm inte att salta. Med lite olja på köttet fastnar rubben lättare.