• Håkan och Kerstin Carlsson vid sin fjärde bostad - ett MM-hus på 220 kvadrat med en energiåtgång på 7000 kW per år. ”Vi har byggt för att bo här länge!”. Foto: Lena Dahlberg
  • Ett hus som är så underhållsfritt som möjligt, och med sol och jord som värmekällor. Trädgården är sommarens projekt och ska bli lättskött med marksten, gräs och trädäck.
  • Modern planlösning och arkitektur. Takhöjden är 5,60 meter som högst. De stora fönstren vetter ut mot ett gammalt odlingslandskap med betande highland cattle.
  • En lägre del håller samman de två huskropparna. Här finns kök och matsal. Stora glasdörrar leder till uteplatsen på baksidan.
  • Köket är från Marbodal. Fläkten tar minimalt med yta. Den har även en stjärnhimmel som lyser.
  • Matsalen leder bort till tv-rum med täljstenskamin, två sovrum och kontor.
  • En skön fåtölj för lässtunder eller betraktelser över väder och vind där utanför.

”Vi vill bo mitt i naturen – det är avkoppling för oss”

Håkan och Kerstin byggde nytt

En liten bit utanför Vimmerbys växande villaområden ligger gården Toppesten. Grönskande hagar, gamla odlingsrösen och betande highland cattle ger en vacker inramning till det nybyggda vita huset.

Den modernt designade bostaden med stora glaspartier och öppet upp till nock utgör en skarp kontrast mot det lilla röda ”hönshuset” som lämnats kvar på gården. Här fanns tidigare en gammal bondgård med ladugård och hus. De var dock inte i skick att renovera, utan revs för att ge plats åt en ny tid.

– Vi köpte marken och gården för några år sedan, säger Håkan Carlsson.

– Nu har vi byggt ett bekvämt och modernt lågenergihus i ett plan, så underhållsfritt som möjligt. Här kan vi bo länge!

Låg energikostnad

Toppesten är Håkan och Kerstins Carlssons fjärde bostad tillsammans. Den första var en liten ”drängstuga” på Videslätt. Två rum och kök där de bodde innan barnen kom.

– 1976 byggde vi nytt i Kohagen. Åtta år senare gick flyttlasset ut på landet. I Videslättshagen bodde vi sedan i nästan 30 år. Den 18 december 2013 vi kunde flytta in här på Toppesten.

Det 220 kvadrat stora enplanshuset är ett lågenergihus med en energiåtgång på 7000 kW per år, berättar Håkan Carlsson.

– Vi kombinerar solfångare och jordvärme, som värmer vattnet i en ackumulatortank. Dessutom finns FTX-ventilation där luft från kök och våtutrymmen värmer inkommande luft. Den varma årstiden fungerar jordvärmen som ett kylsystem.

– Väggarna är isolerade med stenull och 42 centimeter tjocka.

Ljust med fina vyer

Huset är tänkt som ett bekvämt pensionärsboende. Byggt för de behov paret har nu – och kommande.

– Det är skönt med ett plan, säger Kerstin Carlsson. Vi var visserligen nöjda med planlösningen i vårt gamla tvåvåningshus, men tider och material ändras. Nu kändes det rätt att bygga så här.

De två huskropparna binds samman med en lägre del med ett modernt kök och en avskild mindre matplats. Köksdelen är öppen ut mot sällskapsrum och matsal. Glasdörrar kan öppnas upp ut mot baksidans uteplats.

– De stora fönstren släpper in mycket ljus och ger en fantastisk vy ut mor hagarna. Även de vinklade nischerna i fönstren ökar ljusinsläppet.

Kanske höns

Sommarens projekt är utemiljön. Även den ska göras praktisk och lättskött med marksten, gräs och trädäck.

Men vad händer med det gamla hönshuset då?

– Vi har inte bestämt oss ännu. Kanske blir det ett spa, eller varför inte låta höns flytta in där igen. Det vore trevligt. Vi bor ju i alla fall på landet.

Här bor Håkan & Kerstin Carlsson

Gör: ägare till Materialmännen, sköter fastighetsbeståndet (Håkan) och viss administration (Kerstin).

Hus: MM-hus

Yta: 220 kvadrat

Byggår: 2013

Inflyttning: 18 december 2013

Bäst med huset: att det är ett plan – och nära naturen

Citat: ”Vilken vacker tavla vi har utanför de stora fönstren. Hagar, stenrösen och de betande djuren.”