• Christian Glue och Ann Brink trivs bra i Vimmerby. Foto: Emma Sellbrink
  • Matlagning är en självklar del av Ann Brinks vardag.
  • Att vika perfekta vårrullar är en konst. Ann Brink fixar det på några sekunder.

Ann Brink brinner för det thailändska köket

”Jag har alltid lagat mycket mat. Kanske lite för mycket”

Planerna var att starta en klädoutlet, men det blev en butik med thailändska livsmedel. Och med tanke på Ann Brinks intresse för mat, var valet självklart.

Ann Brink är född i Thailand och uppvuxen i Linköping. Christian Glue kommer från Danmark. Trots det var det inget svårt val för paret att flytta till Vimmerby. 

– Anns dotter bodde här, och vi trivdes bra, så det kändes självklart, säger Christian Glue.

Pedagog och lastbilschufför

Ann Brink är utbildad pedagog och Christian Glue är lastbilschaufför, men nu driver de en butik med mat från Thailand.

– Ingen av oss har någon erfarenhet av att driva butik, men jag vill ha ett jobb där man möter människor, och det har ju både pedagogjobbet och butiksjobbet gemensamt, säger Ann Brink.

Butiken, Siam livs, ligger mitt emot Erikshjälpen i Vimmerby, och tanken var från början att paret skulle hyra en större lokal och starta en klädoutlet.

– Vi tänkte ha thaibutiken som en sidogrej. Men outletprojektet är inte helt nedlagt än, planerna finns kvar, säger Christian Glue.

Mycket detektivarbete

De är nöjda med mottagandet av butiken hittills.

– Fast i januari tänkte man att ”Var håller folket hus?”, men nu börjar det rulla på igen, säger Ann Brink.

Det är många som kommer in efter att ha varit på semester i Thailand och ätit en viss rätt, så en stor del av arbetstiden går åt till detektivarbete.

– Det är många som kommer in och vill göra den där speciella maträtten som de åt sista kvällen på semestern, så då får vi söka reda på den och ta hem ingredienserna, det är spännande, säger Christian Glue.

Kurser i matlagning

Tanken är även att Ann Brink ska ha kurser i thailändsk matlagning för mindre grupper. Hon har alltid älskat mat och matlagning.

– Jag har alltid lagat mycket mat. Kanske lite väl mycket och hela tiden. De hemma hinner inte äta av allt. Och när de är klara så börjar jag med efterrätterna. Och när folk kommer in och frågar om maträtter så måste jag ju prova dem med, säger Ann Brink och skrattar.

Dessutom lagar hon alltid för mycket av maten.

– Den thailändska maten är ju godast om den äts direkt, men jag gör alltid för mycket om någon skulle komma förbi och vilja ha, säger Ann Brink.

När paret är på semester är mat en självklar del.

– När vi är i Thailand måsta jag ju springa runt och provsmaka allt. Fast det är bäst att inte veta vad det innehåller förrän efter man har ätit upp det. I Bangkok senast provade vi olika sorters gräshoppor till exempel, säger Ann Brink.