• Leif Carlsson visar en ”taste de vine”, en vinprovare som används vid ceremoniella tillfällen. Foto: Lena Dahlberg

Bubbel till nyårsskålen 2014

Munskänkarna tipsar

Någon form av bubbel för att fira in det nya året vill nog de flesta ha i glasen. Om det sedan är med eller utan alkohol är förstås en smaksak. Här tipsar Leif Carlsson, ordförande i Munskänkarna Hultsfred-Vimmerby, om några favoriter.

Munskänkarna är en förening med drygt 20 000 medlemmar över hela Sverige. I Hultsfred- och Vimmerbyområdet finns ett 80-tal medlemmar.

– Det är en förening för den som är intresserad av vin och som vill lära sig uppskatta olika dofter och smaker, säger Leif Carlsson.

– Vår sektion firar 20 år i mars 2014. Programmet är inte riktigt klart än, men vi kommer att fira med vin och mat förstås.

Erbjuder kurser

Munskänkarnas målsättning är att medlemmarna ska lära sig om allt som har med vin att göra, inte bara att lära sig prova olika viner.

– Föreningen trycker mycket på utbildning. Därför erbjuder vi alltid kurser på olika nivåer. Det kan handla om vin och mat, druvkunskap eller om viner från en speciell region.

– Vi har tre träffar på våren och tre på hösten. Efter en provning äter vi alltid en supé tillsammans. Vi tycker den sociala gemenskapen är viktig.

 

Leif tipsar

Champagne

Charles Mignon, nr 7719, 169 kr

Alexandre Bonnet, nr 7555, 259 kr

Alexandre Bonnet Perle Rosè, nr 7471, 259 kr

Veuve Clicquot, nr 7424, 399 kr

 

Mousserande vin

Billabong Sparkling, nr 1945, 54 kr

Chapel Hill, nr 7649, 65 kr

Louis Bouillot, nr 7688, 109 kr

Gramona, nr 77345, 258 kr