• Carin Myhr jobbar på Ica Supermarket i Vimmerby sedan sex år tillbaka. Foto: Jenn Hultberg

Carin bjuder på farmors ostkakerecept

Hemma hos familjen Myhr i Hjorted får kavlar, bunkar och decilitermått jobba hårt, och frysen är alltid full med olika sorters kakor. Trots att ingen i familjen är några direkta storätare av godsakerna. – Men jag älskar att baka och barnen går i mina fotspår, säger Carin Myhr.

För Vimmerby Shoppings läsare delar hon med sig av ett riktigt gammalt recept som gått genom flera generationer.

Ostkaka- en svensk delikatess som tros ha serverats på matborden genom flera århundraden. Och en sådan klassiker har såklart också tolkats på oändligt många sätt genom tiderna. När bakfantasten Carin Myhr ska göra ostkaka använder hon sig av ett gammalt recept som hon lärt sig av sin farmor.

– Och min farmor har i sin tur fått det av sin mamma. Det märks när man läser receptet att det är riktigt gammalt – det är koppar hit och nävar dit.

Hur mycket bakas det hemma hos familjen Myhr?

– Väldigt ofta, jag har alltid tyckt om att baka ända sedan jag var liten. Och barnen älskar att vara med. Ibland blir det tårtor men oftast kakor. Det är lite roligt för ingen av oss äter särskilt mycket kakor hemma, så när det kommer gäster passar jag på att bjuda på minst sju sorters kakor.

När Vimmerby Shopping bad henne ta fram ett recept att dela med sig av, var ostkakan ett självklart val.

– Jag är inte så mycket för matlagning, bakning är mer min grej. Och farmor betyder så mycket för mig och jag vill ta tillvara på alla hennes kunskaper.

Carin Myhr berättar att hon inte använder någon elektrisk hack när hon skahacka mandeln i ostkakan.

– Jag gör det för hand, det blir godare med lite mer bitar och tuggmotstånd.

Carins ostkaka går även att göra både glutenfri och äggfri.

– Vi hade den här som efterrätt på vårt bröllop i våras och då var det både ägg- och glutenallergi bland gästerna. Äggen ersattes genom att vi istället tog lite mer grädde och mjöl, och så använde vi glutenfritt mjöl istället.

Hur ska din ostkaka serveras?

– Lite ljummen, med grädde och sylt till.

Ålder: 26 år

Bor: Hjorted

Familj: Gift och har två barn, 5 och 2 år

Jobbar som: Fruktansvarig på Ica Supermarket i Vimmerby

Gör helst på fritiden: Leker mycket med barnen, pysslar, bakar och vara med familjen

 

Småländsk Ostkaka

ingredienser:

10 liter mjölk

4 "nävar" mjöl

1 flaska östlöpe

Sötmandel efter smak och ca 7 bittermandlar

1 ägg till varje liter mjölk

2 koppar socker

5 dl grädde

Ställ undan lite av mjölken som du ska blanda ut mjölet i. Resten av mjölken ska värmas till 32 grader. viktigt att det inte blir varmare än 32 grader för då "dör" ostlöpen.

Blanda ner mjölken med mjölet i.

Sedan häller man i ostlöpen i en tunn stråle.

När blandningen sedan "vänder" (mjölken kommer att stanna och snurra åt andra hållet när den tar ihop) ska den stå i en timme.

Efter en timme är det dags att börja ta bort vassle. Man delar massan med en vass kniv, sedan är det bara att börja ösa ur vasslen så man får kvar den tjocka ostmassan.

Nu gäller det att ha tålamod, för detta tar tid. Är man för snabb och inte tar bort tillräckligt med vassle blir ostkakan väldigt blöt. Och tar man bort för mycket vassle så blir ostkakan torr, så man får gå lite på känsla.

När all vassle är borta är det dags att blanda i resten av ingredienserna.

Sötmandeln och bittermandeln ska skållas och hackas, gärna för hand.

Äggen ska vispas ihop med sockret och sedan blandas i ostmassan. Vad det gäller äggen så brukar jag ta bort några äggvitor och tar 6 hela ägg och 4 äggulor. Det minskar risken för att ostkakan blir torr.

Sist i med grädden. Nu är det dags att hälla upp i formar.

Formarna brukar jag ställa i långpanna och fylla upp plåten med vatten. in i ugnen på 200 grader, när man ser att ostkakorna fått lite färg brukar jag sänka värmen och lägg ugnsfolie över för att det inte ska bli för mörka.

Serveras sedan ljummen med vispad grädde och sylt.

Smaklig måltid!