Chokladfondant med sås melba

2-4 portioner

Ingredienser:

100 g smör

150 g mörk choklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl socker

2 msk vetemjöl

smör + socker till formarna

125 g hallon

60 g florsocker

citronsaft om så önskas

vaniljglass

 

Gör så här:

Chokladfondant

Smält smöret i en kastrull. Lägg ner den knäckta chokladen i smöret och låt smälta.Vispa ägg, äggulor och socker i en bunke.Vispa i mjölet lite i taget och rör sedan ner choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra två ugnsfasta portionsformar. Sockra formarna med strösocker så får de en finare yta. Fördela smeten i formarna. Hit kan du förbereda dagen innan om du skulle vilja.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen när temperaturen är uppe. Nu gäller det att passa noga - de ska vara lösa i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter skeden i den, men inte vara så lös att den tappar formen. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter men max 2 minuter annars är det risk att de efterbakas och stjälp sedan upp dem direkt på desserttallrikar.Garnera med florsocker och röda bär. Droppa ut en hallonspegel lite snyggt och servera genast, eventuellt med lättvispad grädde eller någon god glass.

Sause melba

Mosa hallonen med florsocker och sila såsen i en finmaskig sil. Tillsätt eventuellt lite citron.