• Susanne Pommerenke förbereder jorden för sådd och utplantering av de grönsaker hon dragit upp i växthuset. Foto: Lena Dahlberg
  • I februari börjar sådden i växthuset av bland annat sallad. Här finns mängder med andra plantor som snart ska ut på friland. Är det kyligt finns en kamin att elda i.
  • Denna vy, med Ingebos betande får och lamm, ser Susanne Pommerenke dagligen från sin arbetsplats i trädgården.
  • Susanne och hennes man Hans Pommerenke byggde om ett gammalt magasin i Ingebo och öppnade ekocafé där sommaren 2010.
  • Fulla av nyttigheter: plocksallat, asiatiska kålväxter, trädgårdsmålla, dill och ruccola.
  • Huset, och senare även växthuset, ligger fint till under det stora päronträdet. Något som blev avgörande i valet av boplats för Hans och Susanne.

De lever sin dröm i Ingebo

Hans och Susanne försörjer sig på ekologisk odling och café

Det röda växthuset, grönsaksodlingarna och blommorna. Får och lamm i kuperade, steniga hagar. Det är verkligen en småländsk idyll runt Susanne och Hans Pommerenkes hus. Men det är också mycket arbete med att odla och driva eget café.

Susanne och Hans Pommerenke var för 15 år sedan inte ens särskilt intresserade av att åka till Småland. Då bodde de i Tyskland, men gav så småningom med sig och hälsade på släkten som hade fritidsboende utanför Pelarne. Väl på plats hos släkten ändrade de sig och började tillbringa en stor del av fritiden där.

– För åtta år sedan flyttade vi dit permanent. Jag började odla och Hans jobbade som snickare, säger Susanne Pommerenke.

Granne med caféet

Snart träffade de Kristina Lindelöf i Ingebo Hagar och det visade sig att hon ville starta café. Något som Susanne och Hans Pommerenke tog sig an. Hans byggde om ett magasin till café och sommaren 2010 kunde de öppna, med Hans stenugnsbakade pizza som specialitet.

Men paret tyckte det blev krångligt med resorna, att förbereda en stenugn för bakning tar tid, så när huset intill caféet blev ledigt flyttade de in sommaren 2011.

– Huset var fult och det vara bara gräs utanför, men Hans tyckte så mycket om det stora blommande päronträdet. Så vi flyttade in och jag började odla upp marken. Vände på gräset, fyllde på med grenar och löv, gödsel och jord. Det blir näringsrika odlingslimpor.

Ekologisk odling

Syftet med odlingen är att leverera till caféet, och för eget bruk. Susanne provar sig fram och utökar odlingarna lite i taget. Här finns bland annat tomater, gurkor, ärtor, lök, pumpor, squash, olika kål- och salladssorter, potatis, kryddor och ätliga blommor. Målet är att caféet ska vara självförsörjande när det gäller grönsaker, något hon till stor del lyckats med.

– I början på säsongen, eller om det kommer fler gäster än vi räknat med, så behöver vi komplettera.

Allt är ekologiskt, både den egna odlingen och det som köps in.

Sommaren 2013 blev det röda växthuset klart, den här säsongen finns även ett tunnelväxthus för tomatodling.

Trädgårdsvisning

Förra sommaren öppnade Susanne Pommerenke upp trädgården för visning.

– Det blev ett mycket större intresse än vad jag trodde. Till den här säsongen utökar jag med information om odlingen och fler örter.

Hon säger att vännerna i Tyskland brukade fråga när de skulle komma tillbaka.

– De frågar inte längre, de förstår att vi inte flyttar tillbaka.

Paret som tvekade inför besöket i Småland lever numera på att odla och driva ekocafé i Ingebo. Granne med fåren i hagen och under ett blommade päronträd.