• En riktig festdukning. Besticken är nobelbesticken från Gense. Glasen och karaffen är Divine från Orrefors. Tallrikarna är från Pip Studio och ljusstaken från Celeste. Allt från Önska. Blommor från Lindeborgs. Foto: Emma Sellbrink
  • Kajsa Swahn, Önska, tycker att det är roligt att duka, och har koll på etiketten.
  • Är det flera bestick vid tallriken ska man börja utifrån.
  • Blommor hör festen till. Det här fina arrangemanget kommer från Lindeborgs blommor.

Duka till fest

Du är bjuden på en riktigt fin middag. Men vilka bestick ska man ta? När ska man skåla? Kajsa Swahn på Önska reder ut begreppen och dukar upp ett riktigt festbord.

Många blir nog lite osäkra när de är bjudna på fest. Men det går att slappna av, många av de gamla ”reglerna” när det gäller dukning och etikett håller på att luckras upp.

– Nu är det inget konstigt att till exempel ha olika glas eller tallrikar på bordet. Jag hade en kund som bara öppnade sitt glasskåp, och så fick gästerna själva välja sitt favoritglas, säger Kajsa Swahn.

Det finns dock några grundregler som kan vara bra att känna till när man ska på fest.

När det gäller dukningen är tumregeln att börja utifrån om det är flera bestick. När man ätit färdigt lägger man ihop besticken till höger på tallriken, för att visa att man är klar.

– Sedan låter man alla glasen vara kvar när man dukar av tallrikarna, så att folk får dricka i sin egen takt, säger Kajsa Swahn.

Är man på en middag med bordsplacering finns det en etikettregel som säger att man inte ska dricka förrän den första skålen, sedan får man dricka fritt.

– Och den första skålen tar man med den man har till bordet, säger Kajsa Swahn.

Måste man lämna bordet under middagen ska man göra det så diskret som möjligt.

– Och måste man gå hem tidigt från en middag ska man egentligen inte säga hej då till alla, utan bara göra det diskret till värdfolket så att inte festen störs, säger Kajsa Swahn.

Tack till:

Vimmerby stadshotell för lån av festvåningen

Lindeborgs blommor för det vackra blomsterarrangemanget

Önska för den fina dukningen