• Stina Prohs och Frida Karlsson har satt ihop årets nyårsmeny från restaurangskolan. Med stor noggrannhet presenterar de sina rätter.
  • Fördessert bestående av en syrlig citronsorbet. ”Den neutraliserar smakerna från middagen”.
  • Till varmrätt serveras stekt lammkotlett med potatiskaka, rosmarinsås, broccolistänger och pepparrostade morötter.
  • Mustig och krämig hummersoppa som verkligen smakar hummer. Serveras med en creme fraiche dipp.
  • Choklad måste man bara älska. Här en kladdig chokladfondant med smak av pepparkaka. Serveras med vaniljglass och äppelkompott.

Elegant men enkel nyårsmeny

Ska du stå för matupplevelsen på nyårsafton? Eller vill du bara ha lite idéer på en festligare meny? Här ger restaurangskolans Stina Prohs och Frida Karlsson sina bästa nyårstips.

Vad sägs om en mustig och smakrik hummersoppa till förrätt, stekt lammkotlett med rosmarinsås och potatiskaka till huvudrätt och en dubbel dessert bestående av först en syrlig citronsorbet som neutraliserar smakerna från middagen, följt av pepparkaksfondant med vaniljglass och äppelkompott? Låter det krångligt? Det är det inte, försäkrar kockarna Stina och Frida.

– Det är inte så jättesvårt, vem som helst kan laga det här, det tar bara lite tid, säger Frida.

– Och det ska väl få ta lite tid när det är nyårsmiddag.

Hur har ni tänkt när ni satte ihop den här menyn?

– Att det ska vara elegant men ändå lätt. Det gäller att inte tänka för stort, försök att hålla det enkelt, säger Stina Prohs.

Var kommer ert matintresse ifrån?

– Hela min familj, framförallt pappa och farmor, är intresserade av matlagning så det kommer väl därifrån. Sen älskar jag att baka också, säger Stina.

– Jag hade svårt att välja gymnasium men jag visste att jag ville ha något yrkesförberedande. Och jag gillar att laga mat och baka hemma så då blev det hotell och restaurang, säger Frida Karlsson.

– Det roligaste med att laga mat är att lära sig nya grejer och att se gästerna bli glada, säger tjejerna.