• Det finns en del sorter att välja på på Mitt hem.
  • ”Jag drack mycket te när jag var yngre”, säger Carina Sandberg. Foto: Emma Sellbrink

En kopp med nyttigheter

På hösten passar det extra bra med en rykande kopp te. Men vilken sort ska man välja? Carina Sandberg på Mitt hem reder ut begreppen.

På Mitt hem i Vimmerby doftar det te så fort man kommer innanför dörren. Och det är inte konstigt med tanke på att man har 72 olika sorter i butiken.

– Jag försöker byta sortiment lite då och då och ta in lite nyheter, säger Carina Sandberg.

Grönt, rött, svart eller vitt? Vad är egentligen skillnaden på tesorterna?

– De svarta innehåller koffein och ska vara bra för matsmältningen. Grönt innehåller mycket antioxidianter och är väldigt nyttigt. Jag har till och med hört att det förlänger livet, men då går det nog åt många koppar. Men koka det inte för länge, då försvinner nyttigheterna, säger Carina Sandberg.

Vitt te ska också vara väldigt nyttigt.

– Men det är inte så många som har fått nys om det än.

Rött te är i sin tur bra att dricka på kvällen, eftersom man inte blir pigg av det.

Tillreds olika

De olika tesorterna ska tillredas på olika sätt.

– Vitt och grönt te ska man ha 72-gradigt vatten till. Man stänger av vattenkokaren precis när man hör att det börjar koka. Svart och rött te ska ha kokande vatten så att man får fram aromerna, säger Carina Sandberg.

De ska också dra olika länge i vattnet, det röda kan dra ända upp till 6-8 minuter, medan grönt te kan bli beskt om det får dra för länge.

– Men det där är ju en smaksak vad man tycker bäst om.

Smaksätts på olika sätt

Te kan så klart smaksättas på alla möjliga sätt, från klassiskt Earl grey till polkagris och lakrits eller det röda teet Heta stunder, som svider till ordentligt i näsan när man luktar på det. Lapsang Souchong är också ett speciellt te, som smakar rök och tjära.

– Men man kan säga att folk mest gillar två olika typer av te, dels de fruktiga och dels de klassiska Earl grey-smakerna.