• Glöggpanelen bestod av Kerstin Einarsson, Jörgen Carlsson, Mattias Petersson och Jenny Andersson. Ingela Swanström ledde provningen. Foto: Lena Dahlberg
  • Mattias Petersson och Jenny Andersson är djupt försjunkna i konsten att bedöma glögg. Foto: Lena Dahlberg
  • Kerstin Einarsson och Jörgen Carlsson får nya smakupplevelser för varje glöggsort.
  • Ingela Swanström. Foto: Lena Dahlberg

Glögg - traditionell adventsdryck

Det var inte så länge sedan det endast fanns ett fåtal glöggsorter på hyllan i såväl matbutik som på ”bolaget”. Numera uppstår det lätt förvirring inför det varierade utbudet.

För att försöka bringa lite ordning till kommande glöggmingel tog Vimmerby Shopping smakhjälp av både experter och lekmän.

Men smak och tycke varierar förstås, något som glöggpanelen gav uttryck för.

– Skjut från höften, skriv det ni tycker, uppmanade Ingela Swanström. Och så satte de igång: rullade runt med glöggen i glaset, sniffade, smakade – och spottade. Åtta olika sorter, blindtestade förstås, dessutom både rumstempererade och cirka 65-gradiga.

– Jag tycker det är mindre doft och smak efter att glöggen värms, säger Mattias Petersson och får medhåll av fler i panelen.

Vad de tyckte om de olika sorterna kan du se i tabellen nedan.

Kerstin Einarsson, 61

Jobb: driver Bakfickan

”Glöggtyp”: köper aldrig glögg, det gör min man. Har alltid tänkt att ”glögg är glögg”

Efter provningen: kommer botanisera lite mer själv framöver

Jörgen Carlsson, 52

Jobb: kundmottagare på Skobes

”Glöggtyp”: köper inte själv, men smakar om det bjuds

Efter provningen: ska tänka mer på smak och doft framöver, men handlar gör jag nog inte

Jenny Andersson, 30

Jobb: Vimmerby Bokhandel

”Glöggtyp”: har inte druckit så mycket glögg som vuxen, dricker i så fall oftast en alkoholfri ljus sort

Efter provningen: inser att all röd glögg inte smakar likadant

Mattias Petersson, 22

Jobb: servitör och bartender på Vimmerby Stadshotell

”Glöggtyp”: köper inte ofta, därför svårt att säga om det är gott eller inte

Efter provningen: kommer helt klart köpa ”ettan”

 

Tack till…

… Ingela Swanström som genomförde provningen. I vanliga fall ansvarar hon för Cookshop-avdelningen på Albins. Hon har även det egna företaget Tant Sprit där hon arrangerar provningar av allt mellan himmel och jord, bland annat vin, öl, glögg, choklad och ost.

Tips: använd inte parfym eller läppstift under provningen. Borsta inte tänderna, rök eller snusa före en provning.