• "Hej på er!" Nu är det dags för matning av galten och suggorna.
  • Klockan är lunchdags och här står denna ensamma galt ute i en av hagarna tillsammans med suggorna. Håkan går gärna in och hälsar på honom men för en ovan grisbonde är det bäst att hålla sig utanför elstängslet när denna bjässe väntar på mat.
  • Det är inte bara glada utegrisar som bor på gården. Även diverse höns går omkring fritt och sprätter i marken.
  • Klockan efter nio och det är hög tid för frukost. "Ja, i dag är mina barnbarn här" säger Håkan Jonsson glatt när han får syn på barnvagnen utanför. Ibland passar nämligen sonen Antons familj bestående av sambon Anna och barnen Engla och Vidar på att äta frukost tillsammans med övriga gänget.
  • Paketering av köttvaror är också en stor del av verksamheten. Där jobbar bland andra Daniel Lindblom och Jakob Jonsson. "Man gör lite av varje, allt som finns att göra helt enkelt. Det är ett varierat jobb och ganska fritt".
  • Håkans syster Carina Bertilsson arbetar på kontoret. Hon tar emot beställningar från både privata kunder och företag, lägger ordrar och sammanställer fakturor, med mera."Det bästa med mitt jobb är att det är fritt. Den mest hektiska tiden är kring jul, när folk ska beställa sina julgrisar så ringer det nästan hela tiden".
  • Håkan Jonsson, eller Gris-Håkan som han själv kallar sig, har alltid varit intresserad av kött. Att ha utegrisar var självklart, då Håkan menar att det blir en stor skillnad på kvalitén och smaken om grisarna får ha det bra och om de får vara ute."De får mer vitaminer och de mår bättre när de får vara ute och böka fritt".
  • Grisar ute i det fria. Håkan kallar sig för konventionell grisbonde på ett okonventionellt sätt."Jag är okonventionell dels för att jag föder upp grisarna ute, och för att jag slaktar och styckar själv".
  • Omringad av grisar. Håkan Jonsson säger att han nog uppfattas som lite konstig, eftersom han tycker om grisarna så mycket."Folk brukar säga att det märks att jag verkligen gillar dem. Och det gör jag, jag tycker om att gosa med dem och de tycker om när man kliar bakom örat".
  • Dags för lunch för några av gårdens grisar.
  • När Håkan kommer och sätter sig ner kommer grisarna glatt springandes.
  • Böka i leran är ungefär hur kul som helst, verkar dessa små grisar tycka.

Grisfarmare för en dag

Den här gången har Vimmerby Shopping fått följa med Håkan Jonsson som driver Håkans Glada Utegrisar i Brantestad en dag på jobbet. Följ med i det omväxlande arbetet det innebär att vara grisbonde och möt personerna, och några av grisarna, bakom varumärket.

Fakta Håkans Glada Utegrisar:

1996 valde Håkan och hustrun Siv Jonsson att satsa på att föda upp grisar på heltid

1998 byggdes den egna styckhallen

I dag jobbar ett 15-tal personer inom verksamheten, varav flera fastanställda

För fyra år sedan utökades verksamheten med ett eget slakteri

I fjol investerade företaget i en egen smågrisproduktion som finns i Gamleby, den så kallade bb-avdelningen som drivs av Emelie Lindblom

Totalt har verksamheten upp mot 1 200 grisar

Av företagets alla kunder är Astrid Lindgrens Värld den största. Till dem levereras omkring 20 ton kött per år

Kring jul ökar omsättningen med över 200 procent

JA det går att få en gris tam. "Jag har en gris som är väldigt gosig av sig. Den skulle lätt gå att dressera som en hund. Men grisar är betydligt mer matfixerade än hundar" konstaterar Håkan Jonsson.

 

Vill du att Vimmerby Shopping besöker DIN arbetsplats nästa gång? Har du ett intressant jobb som du vill att fler ska få veta mer om? Hör av dig till jenn.hultberg@vimmerbytidning.se