• Karin Homann på Hälsoboden studerar till ayurvedisk hälsorådgivare. Foto: Emma Sellbrink

Håll dig pigg i vinter

Känner du dig trött så här i vintertider? Står förkylningarna och väntar på rad? Karin Homann på Hälsoboden delar med sig av sina bästa vintertips.

Karin Homann på Hälsoboden pluggar just nu till ayurvedisk hälsorådgivare. Ayurveda är en gammal lära som kommer från Indien.

– Det handlar mycket om att försöka hitta balans hela tiden. Har man för mycket av något balanserar man med motsatsen.

Hon säger att det är mycket små saker som man kan göra i vardagen för att må bättre.

– Det finns till exempel en studie från England där de som åt antidepressiva läkemedel testade att gå upp klockan sex varje morgon, och det gjorde att många mådde mycket bättre. Små saker som att inte vakna i fel dygnsrytm kan göra stor skillnad. Mellan 22 och 02 har kroppen en sömnperiod som inte går att ta igen någon annan tid på dygnet, så känner man sig förkyld kan det vara bra att lägga sig i tid.

Ett annat husmorsknep om man känner att man har en förkylning på gång är att dricka ingefärsvatten. Då kokar man 3-4 dl vatten med ett par skivor färsk ingefära eller 1/4 tesked mald i fem-tio minuter och dricker det varmt.

– Det sätter fart på kroppen och rensar ut.

Har man ont i halsen kan man testa att gurgla med saltvatten. Man tar cirka 1/4 tesked salt i ett glas vatten, och eventuellt 1/4 tesked gurkmeja, och gurglar. Det kan döda bakterierna man har i halsen.

Har man feber är det viktigt att fötterna är varma.

– Är man varm kan man ta av sig på resten av kroppen, men det är bra om fötterna är varma, säger Karin Homann.

Kosttillskott är också ett populärt sätt att känna sig piggare när mörkret kryper på.

– D-vitamin är det många som äter nu. Det finns massor av kosttillskott, men rätt person ska ha rätt saker vid rätt tillfälle, så det kan vara bra att fråga innan man köper.

Hur och vad man äter kan också påverka hälsan.

– Ibland är det små saker som behövs. Man kanske inte orkar ändra kosten, men hur man äter. Att man låter måltiden bli en lugn stund utan tv, och att man tuggar maten ordentligt. Sådant kan göra stor skillnad, säger Karin Homann.