Hallonsorbet med chokladfondant

Hallonsorbet 10 personer

3 dl vatten

3 dl socker

2,5 gelatinblad

3 dl mosade hallon

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp socker och vatten med hallon, låt sjuda i cirka 10 minuter.

Frys sorben i en glassmaskin eller frys, tillsätt gärna hallonlikör som extra smaksättning och för att undvika kristallisering (om i frys, vispa med jämna mellanrum).

Förbered gärna sorben dagen innan. Servera på frysta tallrikar så att den inte smälter vid servering.

Chokladfondant 6-8 personer

125 g smör

200 g mörk choklad (70%)

2 ägg

2 äggulor

0,75 dl strösocker

0,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 6-8 små ugnssäkra formar och strö dem med strösocker runt kanterna. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller vattenbad och rör om då och då.

2. Vispa ägg, äggulor och strösocker pösigt med elvisp. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 12-13 minuter. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara, men känn gärna efter så konsistensen blir som du vill ha den.

4. Ta formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Lyft bort formarna efter 3-4 minuter. Servera genast tillsammans med hallonsorbeten och det spunna sockret.