Hjortfilé, jordärtskockspuré och balsamvinägerreduktion

Hjortköttet

800 g hjortfilé

2 msk rapsolja

2 msk smör

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

Bryn köttet i en stekpanna tillsammans med oljan och smöret till det fått fin färg. Lägg köttet i en form och lägg i vitlöken.

Stek i ugnen i 125 grader till önskad innertemperatur är uppnådd.

 

Jordärtskockspuré

900 g jordärtskocka

300 g grädde

150 g vatten

Koka jordärtskockorna mjuka i grädden och vattnet mixa till en puré. Salta och peppra.

 

Morötterna

6 små morötter

2-3 msk smör

Skala morötterna och dela på längden. Sprid ut smöret på morötterna, rosta i ugnen i 225  grader 5-6 minuter. Salta och peppra.

 

Balsamvinägerreduktion

3 vitlöksklyftor

100 g socker

220 g balsamvinäger

salt och peppar

Koka allting under omröring i 1-2 minuter. Lyft upp vitlöken, salta och peppra efter smak.