• Camilla Serneström gör sitt favoritjulgodis: Lillys randiga julgodis. Foto: Emma Sellbrink
  • Camilla Serneström dukar upp ett dignande godisfat med Lillys randiga julgodis, ischoklad, chokladkola, skumtomtefudge, brun fudge och knäck.

Julens godaste godis

Både vackert att titta på och fantastiskt gott. Camilla Serneström på Ica Kvantum dukar upp med ett helt fat med julgodis som smälter i munnen.

Camilla Serneströms egen julgodisfavorit är Lillys randiga julgodis, som hon gör varje år.

– Jag har receptet efter min mamma, och vi syskon är uppväxta med dom så det sitter nog i sedan dess.

Hon har inte sett något liknande recept någon annanstans.

– Jag vet inte var det kommer ifrån, om det var mamma själv som hittade på det.

Bland de andra favoriterna som hon alltid gör till jul finns fudge gjord av skumtomtar och chokladfudge.

Camillas tips! ”Jag köpte en sked med inbyggd termometer, och det är jättesmidigt. Nu slipper man krångla med kulprov.”

Lillys randiga julgodis

Dag 1:

3 hg riven mandelmassa

3 dl vispgrädde

1 msk smör

Koka ihop ingredienserna i en kastrull på svag värme cirka 15 minuter till en tjock smet. Rör i smeten eftersom det är lätt att bränna fast mandelmassan. Låt stå kallt över natten.

Dag 2:

1-2 paket florsocker

Några droppar bittermandelarom

Röd och grön hushållsfärg

Lägg ut smeten från kastrullen på ett bakbord och arbeta in florsocker så att det blir som en deg. Droppa i några droppar bittermandelarom efter tycke och smak. Dela därefter degen i tre delar. Ha lite florsocker till hands så att den inte klibbar fast sig på bakbordet.

Ta en del och droppa i några droppar röd hushållsfärg. Ett tips är att ta på sig plasthandskar när du ska arbeta in färgen så att det blir en jämn färg på degen.

Ta nästa del av degen och färga den grön med grön hushållsfärg.

Kavla den vita degen till en rektangulär form. Lägg den rosa degen på och kavla ut den ovanpå den vita. Till sist ta den gröna och kavla ut den ovanpå den rosa, så blir den trefärgad. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

Skumtomtefudge

10 st skumtomtar

2 dl strösocker

1 dl grädde

50 g smör

100 g vit choklad

Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda ner allt utom chokladen i en kastrull. Låt koka upp så att allt smälter ihop.

Hacka chokladen i bitar och vänd ner i smeten. Rör tills det blir en jämn och blank smet.

Häll upp i en mindre, smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåp. Skär sedan fudgen i bitar och förvara svalt.

Brun fudge

1,5 dl vispgrädde

3 dl strösocker

2 msk sirap

100 g mörk blockchoklad

2 msk smör

1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom smör och vaniljsocker i en kastrull och koka på svag värme cirka 25 minuter tills smeten blir tjock. Ta av kastrullen och tillsätt smöret. Låt svalna en liten stund, tillsätt sedan vaniljsockret och rör ihop till en tjock smet.

Häll i en avlång bakform klädd med smörpapper. Låt kallna. Skär i bitar.

Chokladkola (ca 60 st)

100 g margarin eller smör

3 msk kakaopulver

3,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl sirap

2 dl vispgrädde

2 msk glykos eller honung

Smält margarin eller smör i en stor kastrull och rör ner övriga ingredienser.

Koka blandningen utan lock tills temperaturen är cirka 125 grader eller tills ett prov nedhällt i ett glas kallt vatten blir segt och kan formas till en kula (kulprovet).

Rör om då och då under kokningen.

Häll upp smeden i en liten, välsmord långpanna eller 2-3 avlånga kakformar. Låt kolan kallna.

Skär eller klipp kolan i bitar och linda in dem i smörpapper.