• William och Emilia gillar pepparkakorna allra mest som deg – och vem gör inte det! Foto: Lena Dahlberg
  • Karin och Jonas Carlsson bakar pepparkakor med barnen William och Emilia. Änglar och stjärnor är favoritmåtten, men det blev även en och annan egendesignad pepparkaka. Foto: Lena Dahlberg
  • Tiger får också vara med när det är bakdags. Men ugnen är varm så akta tassarna.
  • Fort ut med plåten innan kakorna bränns. En ljuvlig doft sprider sig från de nygräddade pepparkakorna. Foto: Lena Dahlberg
  • I matsalen har julstämningen redan smugit sig på. Adventsstjärna i fönstret, klappsäck och julstrumpor vid den öppna spisen. När pepparkakorna svalnat lite är det dags att smaka. Foto: Lena Dahlberg

Julförberedelser i Nosshult

”Julen börjar när vi hämtar utegranen”

Tindrande barnaögon intill elden. Stora snöflingor som sakta singlar ned utanför fönstret. Och så denna väntan på tomtens bultande på dörren. Om knappt en månad är vi där. Men det är mycket spännande och roligt att se fram emot innan dess. Pepparkaksbaket till exempel.

Hemma hos familjen Carlsson i Nosshult är det full fart i köket. Hyacinter, ljus och juliga mandariner trängs med mjöl, mängder med pepparkaksmått och en plåt med bakplåtspapper. Och så pepparkaksdegen förstås. Godast att stoppa direkt i munnen tycker William, 6 år och Emilia, 3,5 år.

– Får vi ta en bit till?

– Ja visst, men inte för mycket, då blir det magknip...

Julens startskott hos Jonas, Karin, William och Emilia Carlsson går vanligen helgen innan den första advent.

– Vi har som tradition att samlas hemma hos mamma och pappa, smaka den hemgjorda glöggen och gå ut i skogen för att leta utegran, säger Jonas.

– Jag brukar spana efter en innegran också, säger Karin. Då går vi tillbaka några veckor senare och hugger den. Om vi hittar den igen förstås...

– När glöggen värmt och granarna är huggna avslutar vi alltid med gulasch. Den helgens traditioner är nog viktigast för mig, säger Jonas.

Pepparkaksbaket sker vanligen hos barnens farmor Kerstin. Karin bakar lussebullar och gör godis några veckor innan jul.

– Minst fyra, fem sorters knäck, kola och praliner brukar det bli. När jag och min syster bodde hemma gjorde vi alltid jättestora pepparkakshus, efter egna ritningar, säger Karin. Allt från ponnystall till slott.

– Och jag och min syster fick inte vara med och baka till slut för vi åt så mycket deg, kommer Jonas ihåg.

Hur är det med lucia då?

– Vi har ingen speciell tradition då. Det brukar bli lucia på dagis, och lussebullar förstås.

Och julafton?

– Vi öppnar en morgonjulklapp här hemma, sedan blir det nog Kalle Anka hos barnens farmor och farfar.

William och Emilia visar sig ha en riktig talang för att kavla, och smaka. Men plåten fylls till slut av pepparkakor i alla dess former; från klassiska stjärnor och hjärtan till moderna dansöser och egendesignade gubbar. Och precis som traditionen bjuder så blir en och annan kaka lite bränd i kanten. Men vad gör väl det. De är ju de första pepparkakorna som är de allra godaste. Särskilt när man är 6 och 3,5 år och faktiskt bakat dem alldeles själv.