• Rikard Jansson, Jimmie Söderholm och Maria Pettersson går sista året på Restaurangprogrammet på Vimmerby Gymnasium. Här presenterar de en lättlagad och festlig nyårsmeny. Foto: Lena Dahlberg
  • Det är lite pilligt att fixa till humrarna. En förrätt som går att förbereda och som kan gratineras när gästerna kommit.
  • Chokladfondanten ska vara lite rinnande inuti. Smörj formen väl så att kakan släpper från kanterna.

Läcker nyårsmiddag välkomnar det nya året

Klassiska lyxiga ingredienser med ny touch – det är vad eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium föreslår. Eller vad sägs om hummer, ryggbiff och choklad med sorbé?

Det är numera tradition att några av Restaurangskolans tredjeårselever får komma med förslag på god och lättlagad nyårsmat. I år är det Rikard Jansson, Jimmie Söderholm och Maria Pettersson som tillagar en trerätters middag som är lätt att förbereda i god tid innan nyårsafton.

Dryckesförslagen kommer från Rebecka Didriksson, elev på restaurangprogrammet.

Varför har ni valt den här gymnaiselinjen?

Rikard Jansson: Jag har alltid velat jobba inom restaurangbranschen. Har alltid varit intresserad av matlagning.

Jimmie Söderholm: Jag ville gå en yrkesinriktad utbildning för att kunna jobba efter gymnasiet. Det här verkade kul.

Maria Pettersson: Jag ville också kunna jobba direkt efter gymnasiet. Det här är en bred bransch så jag tror inte det blir problem att hitta arbete.

 

Citat:

”Vi tänkte lyxiga ingredienser, något utöver det vanliga, men inte för komplicerat. Och maten ska vara lätt att förbereda i god tid innan gästerna kommer.”