• Frida Fjällgård, Bodil Gustafsson och Maria Johansson med sina smoothie-favoriter. Foto: Lena Dahlberg
  • Det går snabbt att mixa en iskall smoothie med äppelmust, frysta grönsaker, frukt och bär.
  • Koje Johansson med favoriten "röd 4" med mango, jordgubb och melon. Plus lite mjukglass...
  • Mango, papaya och ananas. 
  • Äpple, banan, broccoli, ingefära, morot och spenat.
  • Jordgubbar, blåbär och mjukglass.

Läskande nyttigheter

- men gärna med lite mjukglass i till sommaren

Smoothietrenden verkar ha kommit för att stanna. Recepten och variationerna är i det närmaste oändliga – det mesta fungerar att stoppa i mixern. Från grönsaker till frukt och bär. Och som extra lyx lite glass till sommaren.

Personalen på Bakfickan har förstås sina egna favoriter. Bodil Gustafsson väljer gärna en "grön 2", det vill säga äpple, banan, broccoli, ingefära, morot och spenat. Perfekt som mellanmål, eller rent av en lättare lunch tillsammans med en skiva bröd.

– Våra smoothies är bra även ur ett miljöperspektiv, säger Maria Johansson, som gillar en lite mer exotisk smoothie med mango, papaya och ananas.

– De grönsaker, frukter och bär vi använder är frysta i portionsförpackningar. Allt används och mixas tillsammans med svensk äpplemust.

Favoriterna i Vimmerby

Det är tredje säsongen som Bakfickan hakar på trenden att mixa grönt, frukt och bär.

– Det har blivit väldigt poppis, särskilt bland ungdomar. Den är också ett väldigt bra alternativ till glass eftersom en smoothie är laktos- och glutenfri.

Tolv olika smaker finns i sortimentet. Vilka är Vimmerbybornas favoriter?

– Röd 4 med mango, jordgubb och melon, gul 1 med mango, passionsfrukt och ananas och grön 2 med äpple, banan, broccoli, ingefära, morot och spenat.

Att göra milkshakes av smoothies genom att mixa med mjukglass är nytt för i år. Frida Fjällgård passar på att blanda upp sin favorit "röd 3" med lite mjukglass.

– Jordgubbar, blåbär och glass - en klar sommarfavorit!