• Anna Svensson och Karl Almqvist går båda tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium. De har komponerat nyårsmenyn för 2014. Foto: Lena Dahlberg
  • Emma Johansson har dukat nyårsbordet. Foto: Lena Dahlberg

Nyårsmeny à la Anna och Karl

– Lättlagat med pilgrimsmusslor, anka och chokladmousse

Som traditionen bjuder är det elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium som ger förslag till en trerätters nyårsmeny. Lättlagat och så lite tid i köket som möjligt när gästerna väl anlänt, är tanken.

Hummer till nyår i all ära, men Anna Svensson och Karl Almqvist tycker pilgrimsmusslor och anka känns mer spännande.

– Anka finns fryst, kanske till och med färsk till nyår, säger deras mentor Steffan Witterdal. Rätten går även att göra på kyckling, men anka har en annan struktur och ger mer smak.

– Rätterna ska kunna förberedas i god tid. Det behövs bara några minuter i köket innan servering.

Anna Svensson kommer från Rumskulla och tänkte egentligen bli konditor. Hur det nu än var så sökte hon restaurang- och livsmedelprogrammet i Vimmerby. Och trivs.

– Jag har bland annat gjort praktik på Guldkant och sommarjobbat på Fredensborg. Jag har bara blivit stärkt i mitt yrkesval efter det.

Efter studenten tänker hon söka jobb inom restaurang i Linköping, sedan hägrar London.

– Jag kan tänka mig jobba med allt inom kök. Vi får väl se var jag hamnar.

Karl Almqvist från Vimmerby fick sitt intresse för matlagning under hemkunskapen i högstadiet. Och började laga mat hemma.

– Gymnasievalet blev därför ganska självklart.

Han har sommarjobbat på Majkens Mat och gjort praktik på Brygghuset. Efter studenten bär det iväg till Frankrike.

– Jag ska nog jobba hos släktingar som har restaurang i Paris. Kanske blir det en tur till Alperna också. Jag har släkt inom branschen även där...