• Kaffemaskinen går varm på Royal, men även vanligt bryggkaffe är populärt. Foto: Emma Sellbrink
  • Allt kaffe mals på plats på Royal.

Nymalet kaffe

Vaniljlatte, stark espresso eller helt vanligt bryggkaffe. Mångas favoritdryck finns i alla möjliga smaker och former nu för tiden. - Man har druckit kaffe i mer än 5000 år, säger Simon Sauma, kaffeälskare på Royal i Vimmerby.

På Royal mal man allt kaffe direkt innan det ska användas.

– Det blir sådan skillnad. Det blir mycket godare och doftar kaffe i hela lokalen, säger ägaren Simon Sauma.

Dessutom har man en egen blandning av bönor. Den är hemlig, men Simon Sauma kan avslöja att bönorna kommer från bland annat Columbia och och att smaken har toner av anis, honungsmelon och gröna örter.

– Vi har två sorters kaffe framme, men de flesta väljer det här, säger Simon Sauma.

I oktober kommer dessutom en julblandning som luktar och smakar julkrydda.

De lite äldre kunderna dricker oftast vanligt bryggkaffe, medan yngre hellre dricker kaffe latte, espresso med skummad mjölk, eller sötare kaffe smaksatt med till exempel vanilj eller hasselnöt. Bland utländska turister är det mycket espresso som gäller.

– En del turister ringer på morgonen och frågar om vi har riktig espresso, säger Simon Sauma.

Det blir ungefär tio koppar kaffe om dagen för Simon Sauma själv.

– Hemma maler vi oftast inte själva. Men ibland dricker vi ett speciellt kaffe som är ännu starkare än espresso men det tar tid att koka. Man gör det i en specialkanna och det dricks mest i Libanon, Syrien och Turkiet.

Simon Sauma kommer ihåg kaffet som en viktig social sak från sin barndom.

– Där jag är uppväxt dricker ingen kaffe ensam. På morgonen samlas grannarna för att dricka tillsammans. När jag var liten var det sex-sju damer hemma varje morgon och drack kaffe, säger han.