Oxfilé med portvinssås och potatisragu

4 oxfilébitar á 150 g

1 tsk salt

2 krm svartpeppar, malen

2 msk flytande margarin

1½ msk finhackad schalottenlök

1 krm vitpeppar, grovkrossad

1½ msk flytande margarin

1½ msk vetemjöl

1 dl portvin

2½ dl vatten

1½ msk flytande kalvbuljong

½ msk kinesisk soja

½ krm timjan

4 medelstora potatisar

1 röd paprika

1 gul paprika

1 stor röd lök

2 msk olivolja

1 tsk rosmarin

1 tsk salt

100 g sockerärter

100 g skivade champinjoner

Sås: fräs lök och peppar i matfettet i en kastrull. Strö över mjöl, blanda väl och späd med vin, vatten, buljong och soja och låt det koka upp under omrörning.

Låt såsen koka sakta i cirka 10 minuter utan lock.? Sila såsen. Smaka av med salt och timjan.

Potatisragu: sätt ugnen på 250°C.? Tvätta och borsta potatisen väl.? Skär potatisen i stora kuber (skalet ska vara kvar) och paprikan i bitar samt rödlöken i klyftor.

Lägg potatisbitarna på en långpanna och ringla över oljan och krydda med salt och rosmarin. Låt paprika, lök och svamp få steka med de sista 10 minuterna. Sockerärterna de sista 5 minuterna.

Oxfilé: stek oxfilébitarna i matfett i en stekpanna cirka 2-3 minuter på varje sida.?Krydda med salt och peppar.

Servera på varma tallrikar med en aning portvinssås runt köttet och potatisragun vid sidan om.