• Ingela Svanström visar upp en slowjuicer. Foto: Emma Sellbrink
  • Köksmaskiner kommer ofta med många extra tillbehör.
  • Proffsigt och rostfritt är det som gäller i köket.

Proffsigt är det som gäller i köket

Nu vill vi vara som proffsen i köket. I alla fall om man ska tro försäljningen av köksmaskiner. – Man sneglar på proffskockarna när det gäller både design och funktion, säger Ingela Svanström på Albins.

Färsk juice, kaffe eller en vakuumförpackad älg. Det finns maskiner för de flesta behoven inom köksmaskiner idag.

– Vakummaskinerna har till exempel kommit till gemene mans kök, från enkla varianter till de som kan förpacka en hel styckad älg.

Och det är de lite proffsigare maskinerna som gäller.

– Många har förstått vinsten och nyttan med att gå upp ett steg och få en lite mer effektiv maskin. Även utseendet ska se mer proffsigt ut, det är mycket rostfritt som gäller nu, säger Ingela Svanström.

Bryggaren trendig igen

Råsaftcentrifugen var i var och varannan julklapp för några år sedan, och nu har den fått sällskap på marknaden av slowjuicern.

– Slowjuicern är lite mildare i hanteringen av frukten så att det blir lite mer nyttigheter kvar. Man kan göra juice på allt, spenat och rödbeta eller vitkål, jordgubbe och päron, det är bara att testa sig fram, säger Ingela Svanström.

En annan dryck som är ständigt aktuell är så klart kaffet. Men glöm espresso och cappuccino, nu är det saker som drip coffee och pourover som gäller.

– Nu finns det kaffebryggare som ska ge det mest perfekta bryggkaffet. De har dubbla element för att kaffet inte ska bränna fast botten till exempel.

Många tillbehör

Den som vill ha en klassisk köksmaskin kan också räkna med att hitta en hel del tillbehör.

– Till vår Ankarsrum till exempel finns det en massa specialsaker som mjöl-, krydd- och kaffekvarn, pastavalsar och grönsaksskärare som man kan sätta på, säger Ingela Svanström.