Recept - Pepparkakchokladfondant

Pepparkakchokladfondant

4 portioner

100 g mörk choklad

100 g Smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

2 ägg

2 äggulor

1 msk vetemjöl

Ca 4 pepparkakor, efter smak

Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna lite. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och sist äggulan. Rör i chokladen, mjölet och de krossade pepparkakorna. Strö portionsformarna med pepparkakssmulor och klicka ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 7-9 minuter, beroende på ugnen.

Vaniljglass

4 portioner

3 dl mjölk 2 dl grädde

½ vaniljstång 3 st äggulor

100 g socker 1 gelatinblad

Koka upp mjölk- och gräddblandningen med vaniljstången i en kastrull. Vispa socker och gulor poröst, tar ca 4 minuter. Vispa ner den varma mjölk- och gräddblandningen försiktigt i äggblandningen och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud långsamt tills den når 85 grader. Tillsätt de blötlagda och urkramade gelatinbladen. Häll blandningen i glassmaskinen och följ sedan maskinens instruktioner. Om du inte har tillgång till en glassmaskin så kan du fortfarande göra denna glass men då måste du röra runt i glassen med en gaffel varje timme tills den är i bra konsistens.

Äppel- kompott

4 portioner

2 äpplen

½ vanlijstång

1/4 dl socker

Cirka ½ dl vatten

äpplelikör

1 msk kanel

Skala äpplena och kärna ur dem, skiva sedan i små bitar. Koka upp bitarna tillsammans med vaniljstången skuren på längden, sockret och vattnet. Låt koka tills äpplena har mjuknat. Tillsätt sist äpplelikör och kanelen.