• Johan Karlsson på Albins vet vad som är viktigt när man grillar: temperaturen och var kolen placeras. Foto: Emma Sellbrink
  • Vem längtar inte efter lite grillat i sommar? Gör det på rätt sätt, och få köttet riktigt saftigt. Foto: Emma Sellbrink

Så lyckas du med grillkvällen

Nu kan du till och med baka pizza på grillen

Hör du till dem som tror att det bara är att slänga i kol, hälla på tändvätska, fjutta på och grilla? Då är det dags att tänka om. Nu går det till och med att baka pizza på grillen.

Att grilla är nu för tiden en hel vetenskap. En som har koll på grillandets konst är Johan Karlsson på Albins.

Den tidiga våren gör att det är ordentlig snurr på grillförsäljningen hittills i år. Men vad är det egentligen man ska köpa, gasol- eller kolgrill? På den frågan finns det så klart inget enkelt svar.

– Själv har jag en gasolgrill tidigt på våren när man kanske inte vill stå ute på altanen och vakta den så mycket, och så byter jag till en kolgrill när det är varmare ute, säger Johan Karlsson.

Fördelen med gasolgrillen är att den är snabb och att det är lätt att få rätt temperatur.

– Men har man en bra kolgrill har man möjlighet att styra temperaturen där med, med hjälp av spjällen, säger Johan Karlsson.

I många kolgrillar kan man dessutom fördela kolet med brikettkorgar, så det inte är lika varmt på hela grillen.

– Ska man steka en hel bit kött eller en kyckling, ska man lägga kolet i brikettkorgarna på sidan, och lägga köttet mitt på grillen. Har man däremot tunna köttskivor är det bättre att ha briketterna i hela grillen, så steks skivorna snabbt.

Johan Karlsson har till och med testat att baka piazza på grillen.

– Man lägger kolet runt kanterna på grillen, och sedan har man en stenskiva som man lägger pizzan på, det blir jättegott, säger han.

Gasol eller kol, det viktigaste för att köttet inte ska bli torrt är att grilla med locket på.

– Då stängs köttsaften in i grillen och fukten gör att köttet inte blir torrt, säger Johan Karlsson.

Fakta

Lite grilltips:

* grilla med locket på så blir köttet saftigare

* Ska du grilla större bitar kött är 150 grader en bra temperatur, för tunna skivor kan du ha drygt 200 grader.

* har du kolgrill är det bästa att tända med en så kallad skorstenständare som man lägger kolet i. Då slipper man använda tändvätska.

* När du har grillat klart ska du rengöra grillen medan den är varm. Låt spjället stå öppet så värmen maximeras, borsta sedan spjället med en stålborste

Johans bästa grillmarinad

2 dl rött vin

1 dl japansk soja

1 dl olivolja

Färsk timjan

½ chili

I krossad vitlöksklyfta

Svartpeppar