• Yvonne Carlsson gör äppelmust och dillkött samtidigt. Foto: Emma Sellbrink
  • Den inlagda gurkan är hennes egen favorit.

Saft och inläggningar

Med gamla recept från trakten gör Yvonne Carlsson sylt, saft och inläggningar. - Jag har gjort ungefär 70 liter saft bara i år, säger hon.

I Yvonne Carlssons kök råder det full aktivitet. Hon håller på att göra äppelmust, och passar på att göra ett långkok med dillkött till middag. Barn och barnbarn håller också gärna till i köket.

– Folk frågar mig hur jag hinner med allt, men det tar ju inte så mycket tid. Det sköter sig själv på spisen oftast. Jag är ju kvällsmänniska, och ibland kan jag dra igång något klockan nio på kvällen. Det handlar ju om att prioritera också. Andra går på yoga för att slappna av, och det här är en slags yoga för mig, säger hon.

Boken med alla recepten är välanvänd. Det är Yvonnes mormor, moster och svärmor som har bidragit till de flesta recepten.

– Det märks att det är gamla recept, det är kaffekoppar och nävar istället för deciliter, säger Yvonne Carlsson och skrattar.

Hennes mamma syltade och saftade mycket, liksom hennes mormor.

– Jag var mycket hos mormor och morfar. Eftersom de inte hade någon frys så la de in mycket så att det höll sig. Jag var ganska ung när mamma dog, men mina systrar och min moster lärde upp mig.

Hon odlar inte så mycket själv, även om hon ofta tillbringar kvällarna i skogen och plockar bär och svamp.

– Jag älskar att gå i skogen, förra hösten var vi ute varje kväll. Och så tigger jag till mig saker och ting, som de här som min kompis hade, säger hon och visar upp en kasse äpplen.

Yvonne Carlsson väljer att sockra sylten och saften lite mindre, och förvara den i frysen.

– Jag gillar inte när det är för sött.

Hon tycker även att det är kul att laga mat och har vunnit priser i olika recepttävlingar.

– Jag har ett recept på en thaigryta som jag kom trea i en tävling med, och vann en weekend i Göteborg. En annan gång vann jag en massa smör.