• Lovisa Loxdal och Teo Nilsson har komponerat 2016 års nyårsmeny. Foto: Lena Dahlberg

Satsa på en enkel men festlig nyårsmeny

Pilgrimsmusslor, hjortfilé och choklad förgyller 2016 års sista kväll

När eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium ska planera menyn till nyårsafton tar de i från tårna. Men rätterna är enkla och går bra att förbereda, intygar Lovisa Loxdal och Teo Nilsson.

Teo Nilsson tycker det är roligt med matlagning, och satsar på att jobba inom någon finare restaurang så småningom. Han gillar kötträtter, och ser gärna att hjortfilén är medium, eller något mer röd än så. Ett fint kött ska man vara rädd om.

– Det passar väldigt bra till nyår. Lätt att göra men det behövs en bra termometer för ett perfekt resultat.

Teo har även gjort den lyxiga förrätten.

– Tartaren på lax och annat gott går att toppa med äkta löjrom för den som vill lyxa lite extra.

Att servera jordärtskockspuré till kronhjortfilén, med lite balsamvinägersås och rostade morötter blir nyårskvällens snackis.

Provbaka i god tid

Lovisa Loxdals ansvar blev chokladfondanten. Ett självklart val eftersom hon är lite extra intresserad av konditoridelen inom utbildningen.

– Vi är ett väldigt roligt gäng här på utbildningen och jag har lärt mig massor om mat, men framöver vill jag nog läsa vidare inom bakning och konditori.

– Desserten är enkel, och verkligen något för chokladälskaren, men det gäller att få den rinnande inuti.

Provbaka innan nyår, och kolla klockan noga, är hennes tips.