• Alla recept kommer från Fredensborgs herrgård.Foto: Lena Dahlberg

Solrosbiffar

Ingredienser

3 dl skalade solrosfrön

ca 400 gram färdigkokta vita bönor (gärna ekologiska), sköljda

2 dl kokta linser

4 kokta kalla potatisar

1 knippe persilja, grovhackad

1 tsk rosépeppar

1 tsk hela fänkålsfrön

1 tsk gult senapsfrö

salt

Gör så här

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna, så att de ”knäpper” och får färg. Mixa eller hacka dem lätt.

Blanda bönor, linser, potatis och persilja och mixa så att smeten är lite bitig, Blanda i 1 dl av solroshacket, smaka av med kryddor och salt. Blir smeten för lös, blanda i havregryn och låt smeten stå och svälla minst 5 minuter. Forma biffar (blöt händerna i kallt vatten först) och vänd dem i solroshack. Lägg på en väl oljad plåt och grädda i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.