• Pad thai, stekta nudlar med fläskkött, är mångas thailändska favorit. Foto: Emma Sellbrink
  • Vårrullar kan vara lite kluriga att rulla ihop, men är väldigt goda.
  • Ann Brink är van i köket.

Två thailändska klassiker

Pad Thai - thailändska stekta nudlar

250-500 gram risnudlar

2 vitlöksklyftor

2 tsk hackad röd chili

150-300 gram strimlat fläskkött

2 tsk fisksås

Saft av en halv lime

2-4 msk pad thaisås (finns i välsorterade matbutiker)

2-4 msk soja

2 ägg, lättvispade

2,5 dl böngroddar

Koriander efter smak

4 msk osaltade jordnötter

Tillagning

Strimla fläskköttet. Lägg nudlarna i blöt i varmt vatten i 10 minuter, eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och ställ undan nudlarna.

Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. När oljan är riktigt varm lägger du i vitlök, chili och fläsk, och steker under omkörning cirka fem minuter. Tillsätt de avrunna nudlarna. Koka under lock ytterligare någon minut.

Häll på fisksåsen, pad thaisåsen, soja, limesaft, socker och ägg. Blanda ordentligt med en tång eller med två träslevar tills allt är genomvärmt. Strö över böngroddar, koriander och jordnötter och servera.

 

Vårrullar (Papia)

Här med köttfärs, men kan även göras helt vegetariska, då tar du bara bort färsen.

3-4 klyftor vitlök

300 g fläskfärs

150 g glasnudlar

100 g böngroddar

100 g rivna morötter

100 g strimlad vitkål

Koriander efter smak

Vårrulledeg (spring roll pastry, finns i välsorterade matbutiker)

1 msk fisksås

2 msk soja

1 tsk socker

1 tsk buljongpulver med köttsmak

1 tsk svartpeppar

Tillagning:

Stek den hackade vitlöken och fläskfärsen i olja. Tillsätt fisksås, soja, socker, salt och peppar. Tillsätt morötterna och vitkålen. Blötlägg glasnudlarna 5-10 minuter i kallt vatten. Häll av vattnet och tillsätt glasnudlarna till fläskröran. Tillsätt hackad koriander.

Lägg en klick av röran på ett vårrulleblad. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Fäst ihop bladet med lite vatten eller äggvita på kanten. Fritera rullarna tills de blir gyllenbruna eller pensla dem med olja och stek i ugnen.

Severa med sweet chilisås eller sojasås.