Vinmarinerad ryggbiff med potatiskaka och rödvinssås

Ryggbiff, 10 personer

Marinad:

7 dl rödvin

6 msk honung

6 msk apelsinmarmelad

4 syltade ingefära

200g aprikoser

salt, peppar

2 kg ryggbiff

Gör så här:

Skär upp ryggbiffen i 200-gramsbitar. Hacka ingefära och persikor. Blanda samman ingredienserna och lägg ner köttet i marinaden, salta och peppra. Låt dra cirka 2 timmar innan stekning.

Potatiskaka, 10 personer

16 potatisar

450 g ost

3 vitlökar

2 dl grädde

1 dl mjölk

salt, peppar

Tillagning:

Skala och skiva potatisen, riv osten. Blanda potatisen och osten, tillsätt finhackad vitlök.

Lägg i bakplåtspapper i en avlång form. Lägg i potatis och ostblandningen. Häll på en blandning av grädde, mjölk, salt och peppar.

Grädda i 40 minuter i 175 grader.

Den här rätten gör sig bäst om den görs dagen innan och får kallna innan den blir uppskuren i fina bitar.

Rödvinssås, 10 personer

6 dl kalvfond

6 dl rödvin

6 msk röd vinbärsgelé

2 rödlökar

salt, peppar

Gör så här:

Hacka löken. Häll upp rödvin i en kastrull, tillsätt löken. Koka rödvinet tills det börjar tjockna. Tillsätt fonden och låt såsen koka ihop ytterligare.

Smaka av med salt, peppar och gelé. Red av med maizena till rätt konsistens och sila såsen.

Dryckesförslag: rött vin Brolio, från Spanien, 115 kronor