Vörtbröd

Det här brödet har systrarna Sellbrink vuxit upp med. ”Mamma har säkert bakat det i minst 40 år. Det är vårt frukostbröd i advent.”

1 hg jäst

1 flaska (33 cl) porter eller annat mörkt öl

1 liter mjölk

0,5 kilo rågsikt

2,25 kilo vetemjöl

2-3 dl sirap

100 g rumsvarmt smör

1 msk kanel

1,5 tsk malda nejlikor

2 tsk pomeransskal

3 dl russin

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och öl till 30 grader och häll över jästen. Rör i sirap och mjöl. Arbeta degen cirka tio minuter till en fast deg. Jäs till dubbel storlek.Tillsätt övriga ingredienser och arbeta in dem i degen.Gör 6-8 runda limpor. Jäs minst 30 minuter.Grädda i 200 grader till 94 grader innertemperatur i brödet, cirka 30-40 minuter.Pensla de färdiga bröden med lite sirap utrört i vatten.