• Kalle är en storfavorit bland barnen på leklandet. ”Men alla är nyfikna på vem Kalle är, även barnens föräldrar kommer och frågar vem som var Kalle i dag”. Vem är han då? Det är en superhemlis förstås. Foto: Jenn Hultberg
  • Kalle är en storfavorit bland barnen på leklandet. ”Men alla är nyfikna på vem Kalle är, även barnens föräldrar kommer och frågar vem som var Kalle i dag”. Vem är han då? Det är en superhemlis förstås. Foto: Jenn Hultberg
  • Barnens favorit. Sara Hultqvist ansvarar för bland annat babysången där hon blandar låtar som hennes mamma sjöng när hon var liten, med populära sånger som Babblarna. ”Jag får mycket ansvar och jag trivs med det. Jag gillar att jobba och har bättre struktur när jag jobbar mycket än om jag är ledig” Foto: Jenn Hultberg

”Att jobba med barn ger så mycket tillbaka”

Det är nog inte många barn i Vimmerby som inte känner igen Kalles Lek och Lattjos egen lekdrottning, Sara Hultqvist. Tillsammans med kollegorna på leklandet och maskoten ”Kalle” får hon igång barnasinnet hos såväl stora som små. – Det händer faktiskt att barn ropar ”Kalle” när de ser mig på stan, säger hon.

Med sin sprudlande energi har Sara Hultqvist gjort sig känd bland många barn och föräldrar i Vimmerby. Hon är bland annat ansvarig för sångstunden på Kalles Lek och Lattjo på onsdagarna som lockar mer och mer besökare för varje vecka. Själv beskriver hon sig som ”lite knäpp och klantig” men samtidigt driven och målinriktad.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb och har underbara arbetskamrater. Vi är bra på att peppa varandra.

Blott 22 år gammal har Sara Hultqvist lång erfarenhet av att jobba med barn.

– Jag har jobbat inom förskola innan, men har även varit mycket barnvakt när jag var yngre. Min mamma jobbar på förskola och när jag var yngre och hade lov brukade jag följa med henne till jobbet och leka med barnen, berättar Sara Hultqvist.

Hon började dock sin yrkesbana med helt andra arbetsuppgifter, nämligen som vaktmästare på Vimarhem.

– Det var min pappa som fixade in mig som vaktmästare när jag var typ 14 år. Sen dess har jag även jobbat på bland annat Ica och Audio Video också.

Till jobbet på Kalles blev hon handplockad av grundaren av leklandet, Maria Carlsson.

– Hon ringde upp mig när jag jobbade på en förskola och sa att hon skulle starta ett lekland och ville ha mig där. Jag blev jätteglad, minns Sara.

Hur ser en vanlig arbetsdag på Kalles ut för dig?

– Det är lite olika. Vi satsar ju alltid på att besökarna ska känna att de får en bra upplevelse när de besöker oss. Är det mycket folk lägger man all tid på dem. Sen har vi Kallegympa, babysången och ibland får vi besök av vår härliga maskot, sköldpaddan Kalle. Oftast är det full fart, men när vi har lite lugnare försöker vi jobba med utveckling och planering av verksamheten, utveckla sociala medier gör vi just nu exempelvis. Vi siktar ju alltid uppåt, säger Sara Hultqvist.

Att jobba med barn har alltid varit ett självklart val för Sara.

– Man får så mycket tillbaka. Barn är så härliga, de kan slänga ur sig vad som helst. Det är så charmigt men det är något som vi tappar som vuxna kan jag tycka.

Vad tror du det är som gör att du är en favorit bland många barn?

– Oj, jag vet inte. Kanske min energi, att jag går in för lekandet 110 och att jag inte är rädd för att skämma ut mig.

Vad har du för framtidsmål?

– I framtiden drömmer jag om att bli något stort, jag vill komma så långt jag kan och jag vill göra skillnad, säger hon.

Fakta: Sara Hultsqvist

Ålder: 22

Gör: Jobbar heltid på Kalles Lek och Lattjo. Ledare för miniröris på Friskis och Svettis

Motto: ”Vart du än går, ta med dig hela ditt hjärta”

Fritidsintressen: Jag är väldigt familjekär så att vara med familj, pojkvän och vänner. Har jag en ledig dag händer det ofta att jag följer med någon kompis som har barn och leker lite här på Kalles

Berätta något som ingen vet om dig: Att jag är jobbigt kräsen. Alltså, jag äter inte ens jordgubbar och sådant där som man brukar gilla. Det kan vara väldigt jobbigt om man exempelvis blir bortbjuden på middag

Beskriv dig själv med tre ord: Sprallig, glad och driven