• Isabelle Norberg på plats i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Jennie Larsson
  • I hallen hänger en tavla som Isabelle Norberg har målat. Sedan hon blev sjuk har konsten blivit allt viktigare för henne. Foto: Emma Sellbrink
  • Isabelle Norberg med Kristina, sjuksköterskan som nominerade henne till Min stora dag. Foto: Jennie Larsson

”Det var jättekul att åka iväg”

Isabelle lider av barnreumatism – fick åka till Stockholm med Min stora dag

Varje år insjuknar hundratals barn i Sverige i sjukdomar som påverkar dem i vardagen. Stiftelsen Min stora dag hjälper några av dem att göra dagarna lite lättare genom olika aktiviteter. Isabelle Norberg i Djursdala fick en helg i Stockholm tack vare stiftelsen.

I Djursdala står äppelträden i blom, och i huset mitt i grönskan sitter Isabelle Norberg, 13, och skrattar, pratar och skojar med sin lillebror. Under de bra dagarna skulle ingen kunna gissa att hon är sjuk. Hon har inte ont hela tiden, utan sjukdomen kommer i skov.

Det började med att hon fick ont i händerna. Hon var elva år när hon sökte vård, och för ett år sedan fick hon diagnosen barnreumatism, eller juvenil idiopatisk artrit.

Isabelle äter medicin varje dag men får även åka till sjukhuset i Västervik varannan vecka för att ta sprutor. En av sjuksköterskorna där anmälde henne till Min stora dag.

– Hon tyckte nog att du behövde lite roligheter mitt i allt det här, säger Isabelles mamma Jennie Larsson.

Hjälper sjuka barn

Min stora dag är en stiftelse som hjälper sjuka barn och ungdomar att förverkliga sina önskedrömmar eller få ett avbrott i vardagen genom en rolig aktivitet. Totalt når man cirka 2000 barn om året. Man kan inte ansöka själv, utan det är vårdpersonal som nominerar barnen.

– Jag blev lite förvånad först när de ringde, säger Isabelle Norberg.

Hon och hennes mamma fick åka till Stockholm en helg.

– Det var kul att åka iväg bara mamma och jag, säger Isabelle Norberg.

”Blir en guldkant”

De tycker båda att Min stora dag gör ett viktigt jobb.

– Det är ju fantastiskt. Det blir ju en guldkant mitt i det andra som kanske inte är så roligt, säger Jennie Larsson.

Förutom resan med Min stora dag, är det en positiv sak till som har kommit ut av Isabelle Norbergs sjukdom.

– Händerna är nästan det enda jag inte har ont i när jag är dålig, så jag började måla när jag inte kunde röra mig så mycket, säger Isabelle Norberg och visar upp några teckningar som tyder på riktig talang.

Nu vill hon fortsätta med konsten i framtiden.

– Jag tycker det är jättekul, säger Isabelle Norberg.

Faktaruta JIA

Barnreumatism (JIA) Varje år insjuknar drygt 200 barn i Barnreumatism (JIA).Det finns flera sätt att behandla sjukdomen på, med målet att dämpa inflammationen, öka rörligheten och minska risken för framtida funktionsnedsättningar. Orsaken till JIA är okänd men man vet idag att det rör sig om en autoimmun sjukdom. Det finns flera former av JIA och dessa yttrar sig på olika sätt. Gemensamt för alla former är artrit (ledinflammation) som kan drabba allt ifrån en enstaka led till i princip varje led i hela kroppen. Leden svullnar upp för att sedan bli röd och varm. Ofta gör det ont att använda leden och den känns stel. Stelheten är vanligtvis värst på morgonen.