• Carita Thörn med barnbarnet Kasper Lindberg. Symbolen för framtidstro och hopp i familjen Thörn. Foto: Lena Dahlberg
  • Kasper Lindberg och Carita Thörn träffas ofta och gör många olika saker tillsammans, bland annat blir det en hel del fotbollsspelande.

”Kasper kom med glädje i en mörk period”

När allt var som jobbigast i Carita Thörns familj, med bakslag i hennes mans cancerbehandling, kom glädjebeskedet som gav ny kraft. – Min son Daniel klev in på kontoret en dag när jag deppat ihop och sa ”Du ska bli farmor”.

Kasper är fem år och farmor Carita Thörns ögonsten. Ja mycket mer än så förstår man efter hennes berättelse.

– Kasper är symbolen för hopp och framtidstro. Han kom med så mycket glädje och var den som gjorde att jag och Micke orkade kämpa med vardag och sjukdom.

Efter lång tid av trötthet och infektioner fick Micke Thörn diagnosen kronisk leukemi 2007. Oktober 2008 gjorde han en stamcellstransplantation, en operation som kan vara farlig och där man inte vet om resultatet är lyckat förrän efter flera år.

– Jag levde som i en bubbla, fortsatte jobba på och startade butiken Två Systrar under den här perioden. Det var inte många som visste vad vi gick igenom, säger Carita Thörn.

– Vårvintern 2009 satt jag på kontoret. Allt kändes nattsvart och jag var nära att bryta ihop när Daniel, en av mina söner, kommer in och säger att jag ska bli farmor! Det kändes verkligen som att vi fått något nytt att kämpa för. Där och då bestämde jag mig för två saker: när Micke blev frisk skulle vi ha fest i Folkets Park och så skulle jag tatuera in Mickes och mina söners namn i ett hjärta på ryggen.

Det blev som Carita Thörn tänkt sig. Fest den 21 oktober 2009, med ”Frallan” som spelade Mickes favoriter. Dagen innan, den 20 oktober, föddes Kasper.

– Han har verkligen en speciell plats i mitt liv, min ”farmorsgris”. Han bor i Storebro men vi ser till honom ofta – han älskar att vara här.

– Vi gör mycket tillsammans; bygger lego, spelar fotboll, tecknar, lagar mat... Och pratar. Han säger så många roliga saker som jag samlar i en bok. ”När du blir 110 år måste jag nog skaffa en ny farmor för du blir så bucklig i pannan då”.

– Han berikar verkligen vårt liv.