• Frödingebördige Daniel Henningsson arbetar som konstnär och säljer sina verk i ett flertal svenska städer, samt i en butik i Japan. Foto: privat
  • Sedan sex år tillbaka är det ståltråd som är Daniel Henningssons huvudsakliga material. Foto: privat

Daniels insekter säljs i Japan

I början var det trä som var Daniel Henningssons främsta arbetsmaterial när han skapade sina konsthantverk. Men i dag har han allt mer gått över till att jobba med ståltråd. – Jag har "grävt ner mig" i ståltråden som material. Jag tycker det är härligt att se hur man kan få ett så dött material som stål att komma till liv.

Frödingesonen Daniel Henningsson bor i dag i Stockholm där han också säljer sin konst till olika butiker. Efter gymnasiet, där Daniel pluggade till elektriker, fick han nys om en utbildning i slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet.

– Jag tänkte att "är det någon gång jag ska läsa till något så roligt så är det väl nu". Så jag pluggade där och efter utbildningen startade jag och två klasskompisar från utbildningen en butik i gamla Linköping där vi sålde vår egen konst, berättar Daniel Henningsson.

I butiken i Linköping arbetade han fram tills för två år sedan då flyttlasset istället gick mot huvudstaden. Under åren hade Daniel Henningsson arbetat upp sig som konsthantverkare och sålt in sina verk till butiker i bland annat Göteborg, Uppsala, Vimmerby samt till en butik i Japan.

– Att min konst finns i Japan är en ren slump faktiskt. Han som har butiken där studerade konst här i Sverige och såg mina saker i butiken i Linköping. Han tog kontakt med mig och ville sälja mina grejer när han startade sin butik i Japan. Nu har vi ett flerårigt samarbete och jag tillverkar bland annat insekter i glödgad järntråd som jag skickar till honom med jämna mellanrum.

Daniel Henningsson är i dag med i ett konstkollektiv i Stockholm där han och andra konstnärer driver en butik tillsammans och säljer sin konst under ett och samma tak.

– Butiken heter "125 kvadrat" och alla medlemmar i kollektivet turas om att stå i butiken där alla konstnärer har en egen hylla med sina saker.

Som komplement till konsten jobbar Daniel Henningsson som snickare några dagar i veckan.

– För det mesta så styr jag över min egen tid, och jag trivs med att ha det så. Även om det kan bli lite ojämn arbetsfördelning. Exempelvis inför utställningar kan det bli att jag jobbar dygnet runt. Timmässigt jobbar jag alltid mer än heltid, men jag tycker ändå att det är väldigt fritt.

Vad har varit tuffast med att ta sig fram som konstnär?

– När man ska sälja in sitt hantverk till butiker första gången är det som att söka jobb utan att ha ett CV. Alla undrar var man har sålt eller ställt ut innan. Ingen vill ha någon som är helt oetablerad.

Så länge han kan minnas har Daniel Henningsson drömt om att ha en egen verkstad där han kan skapa sin konst, något som är verklighet i dag.

– Det är här jag har möjlighet att skapa nytt, att testa mig fram och prova nya designer. Det är det som är hela grejen för mig och det som jag tycker mest om att göra.

Fakta Daniel Henningsson

Ålder: 32

Bor: Stockholm

Kommer från: Frödinge

Yrke: Konsthantverkare