• Pälle Askevik, Rumskulla, började cykla till jobbet på ambulansen i Vimmerby för 20 år sedan. De senaste tio åren har det blivit mer frekvent och sedan 2011 använder han elcykel. Foto: Lena Dahlberg

El ger Pälle en extra skjuts

Cyklar 2,6 mil till jobbet i Vimmerby

Pälle Askevik har jobbat inom ambulansen i 35 år. Sedan 1984 har han varit stationerad i Vimmerby. – Jag bor i Rumskulla och har 26 kilometer till jobbet. Förr tog jag alltid bilen men så var det en morgon för kanske 20 år sedan när det blev nåt strul så jag tog cykeln istället. Och det var ju inga problem.

Pälle Askevik fick mersmak, och fortsatte cykla. Inte i ur och skur, är det spöregn eller vinter tar han bilen, men från maj till september kan man se honom lämna Vimmerby på cykel, och fortsätta gamla vägen ut mot Rumskulla.

Underbar motion

De senaste åtta, tio åren har det blivit mer frekvent. Nu cyklar han så ofta det går. När han jobbar "dygnet" startar han tjugo i sex på morgonen, och kommer fram till ambulansen knappt en timme senare. Duschar och äter frukost.

– Jag tycker det är underbart! Det blir en timme för mig själv, nära naturen och alla dofter. Skulle jag ta bilen får jag ju räkna med en halvtimme i alla fall, så det tar inte så mycket längre tid med cykel.

En kick med el

För fem år sedan skulle Pälle Askevik köpa ny cykel. Denna gång blev det en elcykel.

– Jag hade inte tänkt det egentligen, men provade hos Motorsport. Vilken kick! Jag bara for iväg. Sedan har jag låtit arbetskamraterna testa. De blev förvånade över hur lätt och fort det gick.

Att cykla till jobbet, även om det är några mil, är något han rekommenderar.

– Jag gör det för mitt eget välbefinnandes skull, och får motion på köpet. Vill man att det ska gå lite extra lätt och fort så finns det ju elcyklar. De är också ett fantastiskt hjälpmedel för äldre som kanske inte orkar så mycket.

Pälle Askevik använder alltid varselväst och cykelhjälm, något han tycker är väldigt viktigt.

– Jag vet genom mitt jobb att väst och hjälm gör nytta.