• Elin Namnieks har sagt upp sig från sitt jobb för att satsa helhjärtat på musiken. Här befinner hon sig i en studio i Uppsala.

Elin satsar helhjärtat på musiken

"Det är jättenervöst samtidigt som det är en spännande utmaning"

För många förblir en dröm enbart en dröm. Men för Vimmerbys alldeles egen sångfågel, Elin Namnieks, är drömmen närmare än någonsin. Under det senaste året har hennes musikkarriär blomstrat, men nu är hon beredd att ta det ett steg till. Hon har nyligen sagt upp sig från sitt jobb för att efter årsskiftet kunna satsa helt och fullt på musiken.

– Det här är min största dröm. Det finns ingenting som får mig att må så bra som musiken så jag måste helt enkelt göra det här, säger Elin Namnieks.

Det räcker att höra de första tonerna av Elin Namnieks musik för att håret ska resa sig på armarna. Med sina egenskrivna texter och unika röst lämnar hon nog inte någon oberörd. Kanske kan anledningen vara att Elin alltid menar det hon sjunger. Texterna är nämligen tagna från verkligheten och handlar om hennes egna tankar och känslor. Men vad inspirationen kommer ifrån varierar från låt till låt.

– Ofta är det saker som dyker upp i vardagen som jag skriver om. Det kan vara alltifrån att jag träffar på några sura damer på stan och kommer hem och funderar över varför inte alla bara kan vara glada till att jag har egna kärleksbekymmer eller drabbas av åldersnoja, säger Elin.

Första gången hon stod på scen var på en skolavslutning i sexan. Då tyckte hon det var nervöst och jobbigt och hade ingen tanke på att göra det igen. Men den känslan förändrades redan i högstadiet när Elins musiklärare fick upp ögonen för hennes talang. Hon blev pushad till att uppträda på höstshowen och då var det en helt annan Elin som gick av scenen jämfört med tjejen i sexan.

– I högstadiet befinner man sig i en förändringsfas. Det handlar om att hitta sig själv och förstå vem man är och efter att jag uppträdde kände jag att det kanske var det här jag skulle göra. Jag hade hittat min grej, säger Elin.

Och det har hon i efterhand fått kvitto efter kvitto på att det verkligen är. Hon har nu lämnat skolans väggar och begett sig mot nya scener och mål. Den 12 oktober åkte hon till Lettland på en miniturné. En upplevelse hon sent kommer glömma.

– Första kvällen spelade jag på ett mysigt litet fik. Jag fick jättebra gensvar från publiken direkt. Det var en väldigt intim spelning med mycket prat mellan låtarna. Jag fick många nya följare på sociala medier som ville veta mer om mig och min musik. Man kan säga att jag svävade lite på moln den kvällen, berättar Elin.

Hela resan fortsatta i samma anda så det var en nöjd och glad Elin som satte sig på båten hem mot Sverige.

Hittills har Elin kombinerat musiken med sitt jobb som centrumledare i Oskarshamn.

– Det är ett jättekul jobb och jag har lärt mig otroligt mycket, men när jag kommer hem har jag en arbetsdag till. Och skulle jag inte orka är det självklart musiken som blir lidande.

Eftersom efterfrågan på hennes musik blir allt större och bokningarna allt fler har Elin nu tagit beslutet att säga upp sig från sitt jobb och satsa helhjärtat på musiken. Någonting hon tycker både är spännande och nervöst.

– Det finns självklart en oro kring att inte längre ha en säker lön den 25 varje månad, men det här är min största dröm. Jag kommer få mer tid att till att hitta fler projekt och spelningar som jag kan hoppa på. Nu blir det en levnadsfråga och för att komma framåt vet jag att jag måste prestera. Jag vet mitt mål och nu har jag äntligen även tiden för att kunna kämpa mig dit.

Om ni vill ta del av Elins ljuva stämma kan ni se henne uppträda på torget i Vimmerby den 20 december när det är dags för tomtenatta.