• Sång är nummer ett för Elin Namnieks från Locknevi. Hon tänker satsa på att utveckla sig själv som artist efter studenten 2015. Stipendiet på 10 000 kronor är ett välkommet startkapital till en studioinspelning. Foto: Lena Dahlberg
  • Elin Namnieks planerar för konserter i december och under början av nästa år. Pengarna hon får in ska bland annat gå till en volontärresa till Kina.

Elin vill jobba med musik

Elin Namnieks slår sig ner vid flygeln, på tillfälligt besök hemma i Locknevi. Att spela och framför allt sjunga är en stor del av hennes liv – både i utbildningen och på fritiden. – Nu satsar jag på att sjunga ihop pengar till en volontärresa till Kina.

Envis och med en drivkraft hon nog inte trodde hon hade för några år sedan arbetar sig Elin Namnieks fram inom musikvärlden. Det är inte lätt att göra sig ett namn, men tack vare ett allt bättre självförtroende tänker hon inte ge upp så lätt.

– Jag kan tänka mig att läsa vidare efter gymnasiet, men just nu känner jag bara för att jobba. Jag är sugen på att se hur långt jag kommer på att lansera mig själv som artist.

Sången nummer ett. Elin Namnieks är uppvuxen i Locknevi. Musik har alltid varit hennes stora intresse och familjen fick många gånger agera publik när det var dags att mima, dansa eller sjunga.

– Första gången jag stod på en scen var på avslutningen i sexan. Då sjöng jag ”Jag ska aldrig sluta älska dig” av Jonas Gardell.

– Det har alltid funnits ett musikintresse i familjen. Pappa lärde mig grunderna, han kan hantera piano, gitarr och dragspel. Mina bröder har också spelat.

Elin tog pianolektioner på mellanstadiet men har efter det lärt sig spela själv.

– Sången är nummer ett, men jag vill kunna kompa mig själv.

Pop, soul och rap. Hon beskriver sig själv som blyg men bestämde sig för att ta tag i osäkerheten under julshowen i nian.

– Jag sjöng ”Sunday Bloody Sunday” av U2. Det blev succé... Vilket gjorde att mitt självförtroende blev bättre och att jag kände att jag ville uppträda mer. Jag skrev min första låt och sjöng den på skolavslutningen i nian och fortsatte skriva mer eget material.

Det blir oftast popballader, och lite soul, när Elin sjunger. Men hon avslöjar att hon gärna rappar när tillfälle ges.

– Den sidan vill jag gärna utveckla.

Krispigt får vänta. Gymnasievalet föll på Oskarsgymnasiet som kunde erbjuda programmet estet/musik. I den klassen går även Mollie Lindén, numera ”Mollie” med hela svenska folket eftersom hon är en av Idoldeltagarna.

– Vi har hängt ihop under hela gymnasiet och bildade i våras duon ”Krispigt”. Vi tävlade i Musik direkt och vann en plats till Svensktoppen nästa, men kunde inte vara med eftersom Idol kom i vägen.

Krispigt har dock fått en hel del spelningar, bland annat som förband till Tomas Stenström, Jan Johansen och Ida Redig.

– Det är lite tomt efter Mollie, men vi håller kontakten. Nu får jag träna på att stå på egna ben, det gör jag bland annat med mitt UF-företag där jag tar spelningar i alla möjliga sammanhang. Nu jobbar jag för att få ihop pengar till volontärresan till Kina i mars nästa år där jag ska arbeta i en skola.

Välkommet stipendium. Efter studenten sommaren 2015 vill Elin satsa på sitt artisteri.

– Jag vill utvecklas mer, men vi får se hur det går. Jag hoppas att stipendiet på 10 000 kronor från Sparbanksstiftelsen ska räcka till en riktigt bra studioinspelning. Sedan handlar det mycket om att visa upp sig och skaffa kontakter.

Elin Namnieks har sin nästa spelning på torget i Vimmerby den 21 december.

FAKTA Elin Namnieks

Bor: en etta i Oskarshamn och hos familjen i Locknevi

Familj: pappa Omar, mamma Birgitta, storebrorsorna Henrik, Erik och Fredrik

Gör: läser tredje året på estet/musik på Oskarsgymnasiet i Oskarshamn, driver UF-företaget Elin Namnieks Music UF

Intressen: sång, musik, styrketräning och resor