• Gerd Karlsson har drivit Embes sedan 1994. En butik som upphör i april. Sammanlagt har hon 59 år i branschen. Foto: Lena Dahlberg
  • Karin Karlsson och Gerd Karlsson har jobbat tillsammans i mer än 30 år.

Gerd slutar – efter nästan 60 år

”Jag kommer sakna alla mina kunder något otroligt”

Hur många meter gardiner hon sytt, eller hur många buntar tyg hon lagt upp på hyllorna vet inte Gerd Karlsson. Men att det är åtskilliga gardinuppsättningar som passerat under hennes yrkesverksamma år det ingen som tvivlar på.

Hur många kan stoltsera med en yrkeserfarenhet som sträcker sig nästan 60 år bakåt i tiden? Säkert inte många. Gerd Karlsson började jobba med garn och tyger redan som 15-åring, dessförinnan hade hon praktiserat i Östermans garnaffär.

– Jag slutade skolan 1957 och fick jobb hos Bladhs Efterträdare, som då ägdes av Beda och Elof Svensson. Där jobbade jag tills jag fick barn, när jag var 19 år. Sedan var jag hemma med barnen och hade även dagbarn under tio års tid. Men jag släppte inte kontakten med Bladhs, jag fortsatte ansvara för skyltningen.

Som systrar

På den tiden var det sex, sju anställda. Alla med sina ansvarsområden. Undan för undan fick hon lära sig hela butiken, som på den tiden även hade strumpor och underkläder.

– Det var jätteroliga år! Jag sparade av lönen så att jag kunde köpa min första symaskin när jag var 16 år. Jag sydde mycket barnkläder på den tiden.

Efter åren som dagmamma började Gerd Karlsson på Embes, som då låg i Vimarhem. Hon följde med när butiken flyttade till Norrtullsgatan, där Life ligger nu, men började istället hos Hemtex när Embes bytte ägare.

– Halva dagen hos Hemtex, halva hos Helge Swahns.

På Hemtex jobbade även Karin Karlsson, som sedan följde med Gerd när hon övertog Embes 1994.

– Vi har jobbat tillsammans i mer än 30 år. En del tror att vi är syskon, och det är väl ungefär så det känns.

– 1996 flyttade vi till den lokal vi är i nu. Vi har haft ungefär samma sortiment hela tiden, och alltid sytt upp gardiner.

Sorgligt att sluta

Gerd Karlsson har passerat 70 för några år sedan. En ålder hon egentligen hade satt som gräns för sitt yrkesliv.

– Jag trappade ner efter 65, men kände inte riktigt för att sluta helt vid 70. Jag bestämde mig istället för att fortsätta tills Karin fyllde 65, vilket hon gjorde nu i februari.

Att släppa en butik hon haft i mer än 20 år, känns förstås sorgligt.

– Jag kommer sakna alla mina kunder något otroligt. Vi har ju följts åt i livet, kundkontakten är en stor del av arbetet och en viktig social bit.

– I april upphör Embes. Det kommer nog bli en hel del tårar.