• Pernilla Ståhl håller sin onda rygg i schack med hjälp av yogan. Foto: Emma Sellbrink

Hitta lugnet med yoga

Intresset för yoga ökar i vår värld där allt snurrar på allt fortare. Den har utövats i över 5000 år för att ge balans mellan kropp, sinne och själ. – Fler och fler blir medvetna om att det inte bara är fullt ös som gäller, utan att man måste varva ner för att komma ifatt, säger Pernilla Ståhl, instruktör för medicinsk yoga på Korpen.

I Korpens lokal i Vimmerby är det mörkt, sånär som på några levande ljus. En efter en kommer deltagarna in och lägger sig på yogamattorna med en filt eller sätter sig på en stol. Pernillas lugna röst guidar genom vad som blir en timme av avslappning, lugna rörelser, djup andning och meditation.

Det finns många olika sorters yoga, och Korpen i Vimmerby har även poweryoga, som är fysiskt krävande. Den medicinska yogan, eller mediyogan, är lugnare och består av övningar i olika program som kan anpassas efter vad man har för besvär, som till exempel migrän, sömnsvårigheter eller ryggproblem. Andningen går också som en röd tråd genom hela passet.

– Jag valde den här formen för att jag alltid har fajtats med en ond rygg som jag håller i schack med poweryoga, medicinsk yoga och pilates, säger Pernilla Ståhl.

”En aha-upplevelse”

Hon har en medicinsk utbildning, vilket var ett krav för att få utbilda sig i medicinsk yoga.

– När jag började kursen fick jag en aha-upplevelse, det blev en resa med mig själv. Jag gick upp varje morgon klockan fem och yogade, eftersom det var då jag fick ha huset för mig själv. Jag har aldrig mått så bra i hela mitt vuxna liv som jag gjorde då, säger hon.

Andningstekniken i passet gör att man jobbar väldigt djupt ner i magen med andningen.

– När vi är stressade får vi oftast en ytlig andning i bröstkorgen, och man drar upp och spänner axlar och nacke. Det blir ofta en ond cirkel, om man inte varvar ner och andas kan kroppen bli sjuk.

Meditation och avslappning

I passet ingår, förutom rörelserna, även en meditationsdel och en avslappningsdel.

– Det är ett sätt att komma ner i varv och komma åt besvär i kroppen. Tanken är att man även ska göra det här hemma, gärna dagligen, säger Pernilla Ståhl.