Poletten trillar ner

Åh, var är den? Jag vet ju att den ska vara här någonstans. Kreativiteten. Inspirationen. Jag river runt i förrådet nere i källaren. I kaosrummet där gamla avdankade leksaker slåss om utrymmet med påskgrejer, julsaker, uttjänta babygym och "de-blir-nog-snart-moderna-igen"-krukor. Varför sparar jag allt? Finns det en diagnos för detta?

Den där ordningen som jag tror mig ha, blir så totalt omkullkastad när jag går ner i förrådet. "Noggrann". "Pedant". Till och med "galen städtant" är ord som jag blivit kallad med åren. Ah, jo, kanske, överlag är det ju ordning. Så länge du inte kollar i mitt förråd. Eller i kylskåpet. Eller i lådorna i köket, där är det också rörigt.

Hursomhelst är det svårt att få någon inspiration för att skapa en varm, häpnadsväckande men samtidigt stilren och smakfull julmysfaktor (som jag tror att barnen förväntar sig. Men de är tre och fyra år gamla, de struntar i vilket) när alla julsaker ligger utslängt på olika hyllor, i kartonger, bland damm...

En kväll när jag och fyraåringen är nere i källaren för att hämta lite ved, får han plötsligt syn på en julstjärna. Den är överdimensionerad, kantstött och glittrig och han  älskar den. Han börjar prata om hur fin den är, och han vill ha den i sitt rum. Då trillar poletten ner. Det spelar ju ingen roll om jag inte fixar ett pepparkakshus i herrgårdsstuk med pelare och tillhörande vinkelgarage. Det kvittar om jag rullar delikata lyxköttbullar tills jag stupar och det är totalt irrelevant att skura tak (får alltid för mig att man ska göra det inför jul, oklart varför).

Det blir jul ändå. Och kreativiteten och inspirationen slår nog till någon gång i början på december skulle jag tro.

För den som vill ha lite hjälp på traven finns i det här numret av Vimmerby Shopping en hel del inspiration att hämta. Bland annat julklappstips för stora och små, trendiga adventsljusstakar och flera härliga recept inför jul- och nyårshelgerna.

God Jul, eller ja, första trevlig Lucia, sen god jul och gott nytt år!