Svår omställning för VIF:s afrikaner

De internationella inslagen i lokalfotbollen brukar Gullringens GoIF stå för. I år har även Vimmerby IF utländska spelare i laget. Vimmerby Shopping tog ett snack med de afrikanska fotbollslirarna Lansana Kamara och Fatawu Safiu. – Jag har Lansana att tacka för mycket. Utan honom hade det blivit ensamt, säger Fatawu Safiu.

FOTBOLL

I vintras anlände Fatawu Safiu till Sverige för första gången. Snön låg som ett tjockt täcke över huvudstaden, men drömmen om ett kontrakt med allsvenska Djurgårdens IF värmde den 18-årige ghananen.

Provspelet gav inget kontrakt, i stället ledde agenten ”Fatou” till lilla Vimmerby och division två. Från fyramiljonersstaden Accra till 10 000 invånare. Från konstant värme till eviga väderomslag. Från gropiga gräsplaner till artificiellt perfekt konstgräs.

– Det är enklare att spela här. Sverige har mycket bättre faciliteter än Ghana och planerna är mycket bättre.

Försörjer sin familj

Fatawu Safiu är i Vimmerby för att spela till sig ett kontrakt med en större klubb. Målet är Allsvenskan inom ett par år.

– Många afrikanska spelare har mycket talang, men det spelar inte så stor roll. Man måste förädla talangen för att kunna få ut den på planen. Det är svenska lag bra på. De ser vad man behöver göra. Jag gör mitt bästa för att hjälpa Vimmerby, men jag hoppas också få ett kontrakt med en större klubb och att bli upptäckt.

Under tiden försörjer han sin mor och sina syskon. Han har inte träffat familjen på tre år. Först lämnade han hemstaden för att satsa på fotbollen, sedan tog han chansen i Europa. En del av lönen skickas hem till Ghana.

– Det är klart att jag saknar dem, särskilt min mamma, men jag pratar med dem via Skype varje vecka.

Anfallaren firar alla sina mål med att tacka Gud. Tron är en viktig del av livet.

– Jag har märkt att svenskar inte är så troende, men jag har växt upp med det och ber fem gånger om dagen. Det viktiga är att alla accepterar varandra. Gud säger att jag kommer att nå mina mål om jag jobbar hårt.

Vill stanna i Sverige

Lansana Kamaras tid i Sverige sträcker sig längre bak i tiden. Efter en och en halv säsong i division ett-laget Eskilistuna värvades han till VIF i vintras.

– Det var en väldigt stor omställning att komma till Sverige i början, men nu är det lättare. Jag har fått många vänner, både i Eskilstuna och i Vimmerby. Sverige är ett bra land och de vita accepterar svarta människor. Jag har alltid känt mig välkommen här.

Kamara kommer från lilla och, även med afrikanska mått, fattiga Sierra Leone. Varje månad sätter han över 200 dollar till sin mor och sina syskon.

– Jag har tre bröder och fyra systrar, men det är bara jag som spelar fotboll.

Fatawu och Lansana bor tillsammans.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan honom. Det är skönt att ha någon att prata med när man kommer som ny. Det blir ensamt annars, säger ”Fatou”.

Vad som händer i framtiden ser har de ingen aning om, men båda vill stanna i Sverige.

– Ja, jag älskar fotboll och det här är mitt liv. Drömmen är att bli proffs i ett stort lag.