• Yvonne Andersson inspireras av naturen när hon gör egna mönster och väljer färger till tröjor. Foto: Lena Dahlberg
  • Tröjor med vackra detaljer, kavajer med tjusiga broderier. Yvonne Andersson stickar och syr många av de plagg hon bär.
  • Flätor och detaljer som associerar till bark och småkryp är Yvonne Andersson specialitet.

Yvonne älskar att sticka

”Inspiration får jag från naturen”

Stickade tröjor med flätor och knappar, broderade kavajer och löpare färgsatta efter naturen. Yvonne Andersson kan helt enkelt inte låta bli. Hennes händer måste ha något att göra, och då allra helst hålla i en stickning.

Svart, brunt, grönt och grått i olika nyanser är favoritfärgerna när Yvonne Andersson väljer garn till sina tröjor. Naturens basfärger, som ger ett lugn och som även kan pyntas med allt från knappar till flätor.

– Detaljerna symboliserar stammar, bark eller något av alla de där små krypen som sitter på träden. Jag behöver bara titta ut genom fönstret för att få idéer till nya tröjor.

Handarbete i generna

Yvonne Andersson bor ”i skogen” utanför Toverum. Hon växte upp på många olika orter eftersom hennes pappa jobbade inom järnvägen, men Storebro har alltid varit hennes fasta punkt i tillvaron. Intresse för handarbete kom redan i sjuårsåldern.

– Min släkt har alltid tyckt om handarbete och hantverk. Mamma kunde det mesta, det var hon som lärde mig sticka. Jag ritade mina egna kläder från åtta års ålder och min faster, som var sömmerska, hade fullt upp med att sy det jag ritade.

Hösten är bäst

Yvonne Andersson har gått kurser i mode och design i Linköping, läst vävlinjen på Gamleby Folkhögskola och jobbat som textillärare i Vimmerby.

– Efter utbildningarna blev stickning, sömnad och vävning mina tre ben. Men nu stickar jag mest.

Hösten är hennes favoritårstid. Färgerna passar Yvonne Anderssons egen palett, som hon uttrycker det.

– Under augusti till november blommar jag ut i mitt skapande.

Hon gör egna mönster och använder sig nästan alltid av naturen som inspiration.

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att hålla stickkurser för att inspirera andra.